
Anhörig till äldre, sjuk eller med funktionsnedsättning
Här finns samlad information om stöd till dig som anhörig och som stödjer eller vårdar någon närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.
Kontakta biståndshandläggare
Telefon: 023-830 00 (be om att få prata med omvårdnadsförvaltningens biståndshandläggare). Vi ringer sedan upp dig.
Anhörigstöd du inte behöver ansöka om
Nedan finns exempel på stöd som du som anhörig kan ta del av utan att du behöver ansöka om det hos omvårdnadsförvaltningens biståndsenhet.
Behöver du prata med någon om hur din situation som anhörig är eller har varit? Behöver du råd och stöd i hur du kan tänka eller agera som anhörig? Efterfrågar du information om vilket stöd du som anhörig kan få av kommunen?
Då kan du vända dig till omsorgsförvaltningens anhörigkurator. Hon erbjuder bland annat enskilda samtal och anordnar anhöriggrupper efter behov och intresse.
Det kan vara motiverande och stödjande samtal som utgår från det du som anhörig vill prata om. Samtalen kan även handla om rådgivning, vägledning eller information.
Var samtalen äger rum anpassas efter dina önskemål. De kan äga rum i ditt hem, hos anhörigkuratorn, på annan plats eller per telefon.
Stödsamtalen är kostnadsfria och kräver inget biståndsbeslut. Anhörigkuratorn har tystnadsplikt och för inte någon journaldokumentation av samtalen.
Anhörigkuratorns uppdrag riktar sig mot vuxna anhöriga till personer som är äldre eller har behov av äldreomsorgens insatser. Uppdraget riktar sig inte gentemot anhöriga vars närstående har insatser inom socialpsykiatri eller LSS.
Folder Anhörigkurator Pdf, 547.6 kB.
Kontakt anhörigkurator
För dig som önskar stödsamtal eller information om anhörigstöd.
Eva Lönn-Halvarsson
Telefon: 023-867 39
E-post: eva.lonnhalvarsson@falun.se
Omsorgsförvaltningen anordnar anhöriggrupper av olika slag. De kan vara öppna för alla anhörigvårdare via våra träffpunkter eller anordnade efter behov och intresse av anhörigkuratorn.
Genom anhöriggrupper kan anhöriga träffas och utbyta erfarenheter. Här kan man träffa personer som "delar samma vardag" eller "förstår min situation".
För mer information kontakta anhörigkuratorn eller vänd dig till kontaktcenter se symbolen Kontakt högre upp på sidan.
Kontakt anhörigkurator
Eva Lönn-Halvarsson
Telefon: 023-867 39
E-post: eva.lonnhalvarsson@falun.se
Träffpunkterna är mötesplatser för sociala aktiviteter och hit är alla välkomna. De flesta som kommer är äldre som vill ha miljöombyte, träffa andra och umgås.
Här finns aktiviteter som stimulerar och håller alla sinnen igång.
Här kan du läsa mer om demensteamet
Vänd dig till Kontaktcenter för att nå demensteamet, se symbolen Kontakt högre upp på sidan.
Ett tips är att alltid bära med sig ett anhörigvårdarkort i plånboken, där det står att du är anhörigvårdare. Bra att ha om något skulle hända dig. Kortet kan du få gratis från biståndshandläggaren.
Vänd till biståndshandläggaren för mer information om anhörigvårdarkort, se symbolen Kontakt högre upp på sidan.
Om en person har hemtjänst kan anhöriga få direktkontakt med ansvarig hemtjänstgrupp på deras telefon alla dagar mellan kl. 8.00-21.00.
Att veta att man kan ringa direkt till hemtjänstgruppen kan vara en trygghet för dig som är anhörig. Kontakta den aktuella hemtjänstgruppen alternativt Kontaktcenter för att få aktuellt telefonnummer.
Anhörigstöd du behöver ansöka om
Anhörigstöd kan vara insatser riktade direkt till dig som anhörig eller indirekt genom insatser riktade till din närstående. De insatser som är riktade direkt till din närstående måste hen samtycka till. Nedan följer exempel på insatser som kan vara aktuella för dig som vårdar eller stödjer en person som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. Kontaktuppgifter till biståndshandläggaren hittar du under symbolen Kontakt högre upp på sidan.
Hemtjänst i form av olika insatser både till den som vårdas och den som vårdar.
Korttidsvård innebär att den du vårdar beviljas en tillfällig vistelse på något av omvårdnadsförvaltningens vård- och omsorgsboenden eller på Lundens korttidsvårdsenhet. Exempelvis när den du vårdar inte kan bo i sin ordinarie bostad (för en kortare period) eller inte kan återgå till ordinarie bostad.
Växelvård är planerad (regelbunden) växelvis vistelse på vård- och omsorgsboende eller korttidsvårdsenhet.
Tillfällig vård- och omsorgsvistelse är planerad (ej regelbunden) tillfällig vistelse på vård- och omsorgsboende eller korttidsvårdsenhet. Till exempel om du som anhörigvårdare tillfälligt behöver avlösning i samband med planerad semester eller liknande.
Avlösning i hemmet är avgiftsfritt upp till 10 timmar per månad. Om behovet är större kan du söka mer tid. Det är särskilda anhörigavlösare eller ordinarie hemtjänstpersonal som löser av dig.
Avlösning innebär att personal från omsorgsförvaltningen tar tillfälligt hand om din närstående i hemmet så att du som anhörigvårdare kan besöka vänner, göra ärenden, delta i aktiviteter eller helt enkelt få tid för dig själv.
För att öka tryggheten i hemmet finns möjlighet att hyra ett trygghetslarm. Trygghetslarmet är en insats som gör att du kan komma i kontakt med personal vid oförutsedda händelser alla tider på dygnet.
Syftet med ledsagning enligt socialtjänstlagen är att bryta den isolering som äldre och funktionshindrade kan drabbas av och möjliggöra för dem att ta sig ut i samhället.
Ledsagning är en stödinsats som kan fungera avlösande för dig som vårdar eller stödjer en anhörig.
Du kan få avlösning genom att den du vårdar beviljas vistelse på dagverksamhet. Dagverksamheten erbjuder olika aktiviteter som håller "kroppen och knoppen" igång.