Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Stöd enligt LSS

LSS står för Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till vissa personer med
funktionsnedsättning. Syftet med lagen är att du som har en
funktionsnedsättning ska få det stöd som behövs för att kunna leva ett så
självständigt liv som möjligt. Insatser enligt LSS ska ge dig goda levnadsvillkor.

Lagen är en så kallad rättighetslag med tio insatser. För att beviljas hjälp enligt LSS behöver du:

  • ingå i en personkrets.
  • ha behov av sådan hjälp som insatsen ger och inte få den hjälpen på annat sätt.

För att du ska ha rätt till LSS ska du omfattas av någon av lagens
tre personkretsar och ha behov av insatsen. Personkretsarna
omfattar:

  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om det är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Lagen innehåller tio olika LSS- insatser. Det är ditt behov som avgör
vilket stöd du kan få.

Rådgivning och annat personligt stöd

Rådgivning och annat personligt stöd ska tillförsäkra dig med funktionsnedsättning och dina anhöriga, tillgång till kvalificerade samordnade och varaktiga insatser från flera kompetensområden.

Region Dalarna ansvarar för rådgivning och annat personligt stöd. Du kan få stöd och rådgivning av till exempel en kurator, psykolog, dietist eller arbetsterapeut.

Region Dalarnas webb om rådgivning och annat personligt stöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefon Region Dalarna: 023-49 00 00

Telefon nationell sjukvårdsrådgivning: 1177

Personlig assistans

Du som har en omfattande funktionsnedsättning som gör att du behöver stöd och hjälp av mycket personlig karaktär under stora delar av dygnet kan ha rätt till personlig assistans. Du kan exempelvis behöva hjälp med andning, personlig hygien, måltider
eller att kommunicera. Ansökan om personlig assistans kan göras både till kommunen och till Försäkringskassan.

Mer om personlig assistans

Ledsagarservice

Ledsagarservice innebär hjälp av ledsagare för att ta dig till och från fritids- och kulturaktiviteter utanför hemmet, exempelvis för att träffa vänner, delta i föreningsliv eller utöva sportaktiviteter i närområdet. Ledsagarservice syftar inte till att ge stöd till och från skola eller arbete. Ledsagarservice ska vara individuellt utformat och vara ett personligt stöd. I insatsen ingår ingen omvårdnad.

Mer om ledsagarservice

Kontaktperson

En kontaktperson är en medmänniska som du kan göra aktiviteter tillsammans med, och fråga till råds i vardagliga situationer. Dina önskemål och intressen styr innehållet i träffarna. Ett viktigt mål kan vara att bryta isolering.

Mer om kontaktperson

Avlösarservice i hemmet

Genom avlösarservice får anhöriga en möjlighet att lämna hemmet för egna aktiviteter, avkoppling eller tid för andra barn i familjen. Avlösarens uppgift är att ge det stöd som behövs till dig som har en funktionsnedsättning. Utgångspunkten för insatsen bör vara ditt hem, detta hindrar dock inte att avlösningen kan ske i nära anslutning till hemmet.

Mer om avlösarservice i hemmet

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet

Korttidsvistelse innebär att du som har en funktionsnedsättning får vistas en tid utanför det egna hemmet, till exempel på korttidshem, hos en stödfamilj eller på läger. En korttidsvistelse erbjuder dig möjlighet till miljöombyte, rekreation och personlig utveckling, samtidigt som anhöriga får avlastning.

Mer om korttidsvistelse för barn och unga

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år (fritids)

Korttidstillsyn innebär tillsyn i form av fritidsverksamhet i anslutning till skoldagen samt under lov. Fritidsverksamheten gäller för dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Insatsen syftar till att ge dig en meningsfull fritid i gemenskap med andra
samt möjliggöra för föräldrar att förvärvsarbeta eller studera.

Mer om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år

Boende i familjehem eller bostad med särskild service för
barn eller ungdomar

Du kan ha rätt till boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar om du har så stora hjälpbehov att du trots olika stödinsatser inte kan bo hos vårdnadshavare. Insatsen kan även vara aktuell vid skolgång på annan ort.
Insatsen fungerar som ett komplement till föräldrahemmet.

Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt
anpassad bostad för vuxna

Bostad med särskild service för vuxna är en insats för dig som har ett omfattande behov av stöd och service i det dagliga livet som gör att du inte kan bo i ett eget boende. Stödet anpassas utifrån dina individuella behov och ska i huvudsak täcka hela
ditt stödbehov. Det finns två olika typer av bostad med särskild service för vuxna: gruppbostad och servicebostad.

Insats i form av annan särskilt anpassad bostad för vuxna avser en grundanpassad bostad utan personalstöd.

Mer om bostad med särskild service (LSS)

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet syftar till att erbjuda dig med en funktionsnedsättning en meningsfull sysselsättning, miljöombyte, delaktighet och gemenskap. Verksamheten anpassas utifrån det individuella behovet, förutsättningar och intressen.

För att ha rätt till insatsen daglig verksamhet ska du omfattas av personkrets 1 eller 2, vara i yrkesverksam ålder och inte arbeta eller studera.

Mer om daglig verksamhet

Om du har en funktionsnedsättning och behöver stöd och service enligt LSS måste du själv ansöka om det. Om du är under 15 år, eller inte har förmåga att ansöka själv kan ansökan göras av vårdnadshavare eller annan legal företrädare.

Kontakta en handläggare som nås via kontaktcenter eller ansök via en blankett.

  1. Efter att din ansökan mottagits inleder handläggaren en utredning om ditt hjälpbehov. För att kunna utreda ditt behov av insatsen behöver du inkomma med utlåtande av läkare eller psykolog som styrker din funktionsnedsättning, även ADL-utlåtande utfärdat av arbetsterapeut kan efterfrågas.
  2. Ansökan prövas därefter utifrån aktuell lagstiftning och gällande rättspraxis.
  3. Varje ansökan är unik och bedöms individuellt. Alla uppgifter dokumenteras och är sekretessbelagda. Du har möjlighet att påverka innehållet i utredningen. Du har rätt att ställa krav på gott bemötande och en rättssäker handläggning av din ansökan.
  4. När utredningen är klar fattas ett beslut som skickas hem till dig. Beslutet är skriftligt och ska vara tydligt motiverat. Ibland kan du få avslag på din ansökan, vilket betyder att du inte får den hjälp du ansökt om. Skälet för avslaget ska stå i beslutet.

Skulle du inte vara nöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga.
Överklagan ska vara skriftlig.

Överklagan ska ha inkommit till LSS-handläggaren vid Omsorgsförvaltningen inom tre veckor från det att du fått beslutet. Omsorgsförvaltningen skickar sedan överklagan till Förvaltningsrätten.

Om du inte omfattas av personkrets eller inte har rätt till ansökt insats enligt LSS kan du ansöka om hjälp och stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Läs mer om stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Alla insatser i form av personalstöd enligt LSS är avgiftsfria. Däremot betalar du själv kostnader för bland annat hyra, mat, resor, andra aktiviteter och sjukvård.

Sidan uppdaterad 2025-02-13