
Stöd för dig med funktionsnedsättning (SoL)
Du som har en funktionsnedsättning, kan ansöka om stöd genom Socialtjänstlagen (SoL).
Socialtjänstlagen (SoL) ska tillgodose dina behov av hjälp i det dagliga livet för att uppnå skälig levnadsnivå. Du ansöka om insatser och sedan få ett beslut som är bedömt utifrån dina behov.
Du som inte själv kan tillgodose dina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt kan ha rätt till stöd och hjälp enligt Socialtjänstlagen.
Det finns inga regler i Socialtjänstlagen som innebär tvång.
Socialtjänstlagen gäller för alla invånare i Sverige, men uppmärksammar särskilt vissa grupper till exempel personer med funktionsnedsättning, barn och unga, äldre personer, personer med missbruksproblem och personer som vårdar eller stödjer närstående.
Socialtjänstens mål är enligt denna lag att främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet.
Falu kommuns arbete och förhållningssätt styrs av Socialtjänstlagen (SoL).
Socialtjänstlagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är ditt behov som avgör vilket stöd du kan få. Du kan ansöka om följande insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL):
Boendestöd
Att få boendestöd innebär att stödja dig att hantera vardagslivet i olika situationer, så att dina egna resurserna stärks och du kan leva ett så självständigt liv som möjligt. En boendestödjare kommer hem till dig och stöttar i vardagen.
Bostad med särskild service
Bostad med särskild service är en boendeform för dig som inte kan bo i eget boende. Det finns servicebostad elöler gruppbostad.
Mer om bostad med särskild service
Daglig sysselsättning
Daglig sysselsättning innebär att du får delta, i en för dig, meningsfull sysselsättning. Sysselsättningen är även till för att du ska få ett socialt sammanhang utanför boendet.
I Falu kommun finns ett aktivitetscenter med olika arbetsuppgifter och aktiviteter.
Kontaktperson
Insatsen kontaktperson är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. En kontaktperson behöver inte ha någon särskild yrkeskompetens. Syftet med insatsen är att bryta social isolering och öka delaktigheten för personen som får insatsen.
Hjälp i hemmet
Du kan få hjälp i hemmet om du har en funktionsnedsättning som gör att du inte klarar vardagen på egen hand.
Trygghetslarm
Du som behöver kalla på hjälp eller känner dig otrygg i ditt hem har möjlighet att hyra ett trygghetslarm.
Kontakta en handläggare som nås via kontaktcenter.
Se mer om hur du ansöker eller får hjälp på sidan Ansökan om stöd
- En handläggare kommer kontakta dig och/eller din företrädare för att påbörja en utredning om ditt behov av hjälp och stöd.
- Handläggaren gör en utredning om vilket behov du har. Ibland behöver handläggaren information från andra än dig, till exempel sjukvård eller anhöriga. Vi behöver ditt samtycke för att få hämta denna information.
- Handläggaren gör en bedömning av dina behov och din rätt till hjälp. Det är ditt individuella behov tillsammans med socialtjänstlagen (SoL) och kommunens riktlinjer som ligger till grund för beslutet. Utgångspunkten i socialtjänstlagen är att om man kan klara något själv så ska man göra det själv. Lagen slår också fast att hjälpen från kommunen ska tillförsäkra den hjälpbehövande en skälig levnadsnivå.
- Du får ett skriftligt beslut på din ansökan. Din ansökan kan antingen beviljas eller avslås.
Om din ansökan avslås har du rätt att överklaga beslutet. Du kan få hjälp att överklaga av handläggaren som fattat beslutet.
Om din ansökan beviljas verkställs beslutet och det stöd du är beviljad påbörjas.
Skulle du inte vara nöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga.
Det gör du i sådana fall skriftligt.
Överklagan ska ha inkommit till SoL-handläggaren vid Omvårdnadsförvaltningen inom tre veckor från det att du mottagit beslutet. Din överklagan skickas sedan till Förvaltningsrätten, tillsammans med handlingarna i målet.
Du kan när som helst ansöka om insatser på nytt.
SoL-insatser inom socialpsykiatrin är avgiftsfria. Däremot betalar du själv kostnader för bland annat hyra, mat, resor, andra aktiviteter och sjukvård.
För andra insatser såsom hemtjänst, trygghetslarm med mera betalar man avgifter.