Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En person som antecknar

Så gick det för barnen barnen

Sedan starten i november 2007 och fram till och med 31 december 2014 har Falun tagit emot totalt 86 ensamkommande flyktingbarn.

Integrationsenheten gjorde maj 2015 en utvärdering av hur det har gått för de ungdomar som kommit till Falun åren 2007-2014 och som lämnat det kommunala gemensamhetsboendet.

Ungdomarna som kommit under perioden är födda mellan 1990 och 1998. De flesta kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea. Situationen för de 59, 41 pojkar och 18 flickor, som flyttat ut från Kombo kan beskrivas så här:

  • 28 bor i Falun där de studerar eller arbetar.
  • 2 bor i Falun men är just nu arbetslösa.
  • 12 har flyttat från Falun på grund av fortsatta studier, jobb eller partner som bor på annan ort.
  • 17 har lämnat boendet av olika skäl redan på ett tidigt stadium efter ankomsten.

Av de 30 som i maj 2015 bodde kvar i Falun studerade en majoritet på ordinarie gymnasieprogram, bland annat naturvetarprogrammet, samhällsvetarprogrammet, omvårdnadsprogrammet, barn- och fritid, samt fordonsprogrammet.

Starkt eget driv

De ensamkommande ungdomarna har ett starkt eget driv och kommer snabbt in i det svenska samhället. Skälen till att det går bra för dem är boendenas ansträngningar att skapa trygghet för dem i en så familjeliknande miljö som möjligt samt att man också har en bra samverkan med socialtjänst, lärare i skolan, närsjukvården, barn- och ungdomspsykiatrin och gode män.

De som lämnat tidigt under vistelsen har flyttat till behandlingshem, familjehem eller släktingar på annan ort eller utvisats.

Hela rapporten kan du läsa i Att hitta rätt i sitt nya land (pdf 260kb)PDF

Sidan uppdaterad 2020-03-17