
Frågor och svar om flyktingar
Frågor om flyktingar
Klicka på den fråga du önskar få besvarad.
-
Vad är skillnaden mellan flyktingar och asylsökande?
Flyktingar är i dagligt tal ett begrepp som används om alla som söker skydd i Sverige av olika skäl. En person som kommer till Sverige och som flyr från förföljelse och krig har rätt att söka asyl . Det är Migrationsverket som utreder och tar beslut om den som söker asyl ska få stanna i Sverige.När man fått beslut om permanent uppehållstillstånd har man rätt att vistas i Sverige på obestämd tid. Tillfälligt uppehållstillstånd ger rätten att vistas i Sverige under den tid uppehållstillståndet gäller. Vanligtvis 13 månader eller 3 år. Flyktingar som sökt asyl och fått uppehållstillstånd anvisas till en kommun. Falun tar emot flyktingar som fått uppehållstillstånd efter dialog med Migrationsverket och när det finns möjlighet att erbjuda boende.”Nyanlända invandrare” kallas i princip alla som fått uppehållstillstånd i Sverige.
De som har fått uppehållstillstånd av flyktingskäl, andra skyddsbehov och vissa av deras anhöriga omfattas av Lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och har möjlighet att delta i särskild introduktion som svenska för invandrare, Sfi och samhällsorientering och erhålla etableringsersättning. Ansvarig för etableringen är sedan år 2010 Arbetsmarknadsverket.Den som kommer från ett land utanför EU och vill arbeta, gästforska eller studera i Sverige måste ansöka om uppehållstillstånd.
-
Vad menas med asyl?
Enligt FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna har alla rätt att söka asyl i ett annat land. De flesta flyktingar som kommer till Sverige och söker asyl kommer till en flyktingförläggning men en del väljer att bo hos släktingar eller vänner. De bör så snabbt som möjligt få kontakt med MigrationsverketLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att registrera sin ansökan om asyl. Man kan alltså inte hindra någon från att söka asyl då det är en mänsklig rättighet att söka och få skydd, men också att få leva tillsammans och bilda familj med vem man vill.
-
Vilket ansvar har kommunen och vilket har Migrationsverket?
Migrationsverket har ansvar för registrering av asylsökande och att utreda asylansökningar. En asylsökande har rätt att vänta i Sverige till dess ärendet är prövat. Migrationsverket har därför ansvar att ordna mat och boende för asylsökande som inte kan ordna det själva.Kommuner har ansvar att ta hand om de barn (under 18 år) som kommer utan vårdnadshavare, så kallade ensamkommande barn. Det är fortfarande Migrationsverket som har ansvar för asylansökan, men när det gäller barnen är omhändertagandet ett kommunalt ansvar.När det gäller vuxna som söker asyl har kommunen ansvar för deras barns skolgång och att erbjuda förskola för barn 3–5 år.
-
Är det kommunen som avgör hur många flyktingar vi tar emot?
Nej. Falu kommun tilldelas ett kommuntal av Länsstyrelsen. Detta ändras varje år.
-
Hur bor de asylsökande i Falun?
Asylsökande ensamkommande barn bor i kommunala stödboenden om de är över 16 år. Är de yngre än 16 år bor de i familjehem. Vuxna asylsökande bor vanligtvis hos släktingar eller vänner. Falun har inte någon flyktingförläggning.
-
Hur ser asylprocessen ut?
För mer information om asylprocessen besök Migrationsverkets hemsidaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sidan uppdaterad 2025-03-13