Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

tjej med ett blått munskydd av engångsmodell

Användning av munskydd i arbetet

Falu kommun följer Smittskydd Dalarnas rekommendation om munskydd som ett komplement i arbetssituationer i skolor och förskolor där avstånd inte kan hållas.

Syftet med att vuxna inom förskola, grundskola och gymnasium och gymnasieelever bär munskydd är för att skydda andra mot covid-19. Smittskydd Dalarnas rekommendation om munskydd i kommunernas verksamheter gäller skolverksamhet men kan övervägas i andra verksamheter i moment där man inte kan hålla distans.

Munskydd ska ses som ett komplement till befintligt arbetssätt och smittförebyggande åtgärder med möjligheten att hålla distans och tvätta händerna.

Notera att vård- och omsorgsverksamhet har särskilda riktlinjer för användande av skyddsutrustning.

Riskbedömning för olika arbetssituationer

Ett riskbedömningsarbete ska göras på respektive arbetsplats. Där situationer där det är svårt att hålla avstånd identifieras. En bedömning görs sedan tillsammans med Falu kommuns hälso- och sjukvårdsansvariga. Situationer kan till exempel vara matning på förskola där vuxna sitter nära varandra eller praktiska moment på grundskolan eller gymnasieskolan där läraren behöver vara nära för visa en elev något.

Noggrannhet vid användning

  • När munskydd används är det ytterst viktigt att det tas på och av på rätt sätt, annars kan det få motsatt effekt och istället öka risken för smitta. Läs instruktioner här.
  • Munskydd av engångsmodell skyddar omkringvarande personer mot eventuella virusdroppar från munskyddsbäraren.
  • Det effektivaste sättet att skydda sig själv och andra mot Covid-19 är att hålla avstånd, tvätta eller sprita händerna och stanna hemma vid minsta symtom.
  • Munskydd kan aldrig användas för att kunna gå och jobba när man har symtom. Vid minsta sjukdomssymtom ska man inte gå till jobbet.

Så använder du engångsmunskydd

  • Det är viktigt att munskyddet tas på och av på nedanstående sätt, annars kan munskyddet få bakterier eller virus på sig och mister då sin verkan.
  • Munskyddet ska bytas om det blir blött eller smutsigt.
  • Det är viktigt att munskydden bärs på rätt sätt. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, och sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan.
  • Munskydden ska inte vidröras medan de används.

Instruktioner:

Se bifogad pdf på svenska från Pdf, 2.1 MB. Folkhälsomyndigheten.

Informationsbladet från Folkhälsomyndigheten finns även på följande språk: arabiska Länk till annan webbplats., dari Länk till annan webbplats., engelska Länk till annan webbplats., finska Länk till annan webbplats., persiska Länk till annan webbplats., somaliska Länk till annan webbplats. och tigrinja Länk till annan webbplats..

Läs mer om engångsmunskydd här hos 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2021-04-16