Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publikhav på konsert med en stämpel på bilden där det står Det där är inte ok!

Arbete mot sexuellt ofredande

Sexuella ofredanden är allvarligt. Dessutom är det olagligt. Problemet med sexuella ofredanden har uppmärksammats på många håll den senaste tiden. Falu kommun jobbar tillsammans med flera andra aktörer i ett projekt för att motverka sexuellt ofredande bland ungdomar. Arbetet inleddes i samband med festivalen Granny Goes street 2016 och arbetet har fortsatt sedan dess både i skolor och offentliga miljöer.

Ett samhällsproblem

Sexuella ofredanden är inte en festivalföreteelse, även om det oftast är i samband med festivaler som det uppmärksammas i media. Det är ett samhällsproblem som förekommer på många ställen där människor samlas: I skolor och på fritidsgårdar, på nattklubbar och krogar och på andra allmänna platser.

Fokus i vårt arbete är att skapa positivt grupptryck, att ungdomar eller vuxna som blir vittne till sexuella ofredanden ska våga säga ifrån och våga anmäla det de ser. Vi vill skapa diskussion kring vad sexuellt ofredande är.

Skolor, fritidsgårdar, krögare, eventarrangörer, föreningar och andra aktörer gör redan idag stora insatser i värdegrundsfrågor, men det finns mycket kvar att göra.

Tips till dig som ser någon bli utsatt

  • Ta ställning tydligt mot sexuella ofredanden och andra sexualbrott! Genom att visa att det inte är okej kan du påverka andra i din närhet.
  • Polisanmäl direkt på 114 14 om du eller någon du känner blir utsatt.
  • Fotografera/filma gärningspersonen om du blir vittne till sexuella ofredanden. Det är ett bra stöd för polisen att kunna identifiera personen.
  • Om du sett någon bli utsatt, erbjud ditt stöd på platsen och erbjud dig att vittna till polisen.
  • Om du sett någon bli utsatt, ingrip på egen hand eller tillkalla hjälp i form av till exempel personal, vakter eller polis.
  • Om du ser någon som begår ett sexuellt övergrepp har du rätt att gripa personen och hålla fast den tills polisen kommer.

Tips till dig som förälder om ditt barn ska på ett evenemang

  • Gå på evenemanget själv eller nattvandra utanför t ex tillsammans med andra föräldrar eller Nattvandrarna i Falun.
  • Skjutsa och hämta ditt barn, själv eller tillsammans med andra föräldrar om det är möjligt.
  • Var beredd att åka till evenemanget om dina barn behöver hjälp.
  • Ha tät kontakt med ditt barn.
  • Prata med dina barn vad som är okej att göra och inte.
  • Prata med ditt barn om risker.
  • Köp inte ut alkohol.

Stödverksamheter i Falun för unga, brottsutsatta, vittnen och för de som utsätter

Ungdomsstödjarna ger stöd till unga, 13-19 år. De finns ute bland Faluns unga varje vecka året om och kan ge råd och stöd till unga, även i enskilda samtalskontakter.

Kontakt

Du når Ungdomsstödjarna på telefonnummer 023-869 50, e-post ungdomsstodjarna@falun.se , och på deras hemsida Ungdomsstödjarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tf Brottsförebyggande samordnare Falun, telefon 023-87207.

Stöd till unga brottsutsatta (och i viss mån vittnen), 12-21 år, i Falun
Tfn. 023-830 00 (kontaktcenter), e-post: stodcentrum@falun.se
Webbsida för unga brottsutsatta.

Brottsofferjouren Dalarna, stöd till brottsutsatta och vittnen.
Tfn. 070-625 65 80.
Brottsofferjourens webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagningen i Falun.
Ungdomsmottagningen är till för unga upp till 24 år, och ger råd och stöd vid mindre och större bekymmer. Hit kan man till exempel vända sig om man utsatts för brott eller om man vill ha hjälp med att ändra sitt beteende mot andra.
Telefonnummer 023-49 08 05, e-post: ungdomsmott.falun@regiondalarna.se
Ungdomsmottagningens webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elevhälsan, för elever på respektive skola
Här kan man få råd och stöd om man utsatts, om bevittnat eller om man själv utsatt någon för sexuellt ofredande eller något annat brott.

Brottsförebyggande arbete i Falun.

Filmen Det där är inte OK!

Filmen här nedan är en del av material och diskussionsunderlag som tagits fram för elever i Faluns alla högstadieskolor. Eleverna som medverkar i Filmen diskuterar och ger sin syn på tafsningar, bilder på könsorgan och andra former av sexuella ofredanden. Och budskapet är tydligt: Det där är inte OK!

Sidan uppdaterad 2020-05-08