Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två taxichaufförer som står vid en taxibil.

Res tryggt - res lagligt

Genom att åka med laglig taxi, så tar du ställning mot svarttaxi och den kriminella ekonomin.

Som en del i Falu kommuns brottsförebyggande arbete så lyfter vi frågan om välja seriös och laglig taxi. Det handlar framför allt om trygghet, men också om att man inte ska stötta kriminell verksamhet och kriminell ekonomi.

Bakom kampanjen står Falu kommun, polisen, Centrala stadsrum och Svenska Taxiförbundet.

Svarttaxi - ett allvarligt problem

Svarttaxi, eller olaga yrkesmässig trafik, är ett allvarligt problem i Sverige. Enligt yrkestrafiklagen (2012:210) kan den som bedriver yrkesmässig trafik utan tillstånd dömas till böter eller fängelse i upp till ett år.

"Svarttaxiverksamheten påverkar seriösa taxibolag negativt och de kan få svårt att klara sig ekonomiskt. Med färre seriösa taxibolag minskar också kommuner och regioners möjlighet att upphandla taxi för till exempel skolskjutsar och färdtjänst."
Ulrika Gustafsson Lindberg, BRÅ-samordnare.

Den illegala verksamheten medför flera negativa konsekvenser:

  1. Risk för individen: Den som använder svarttaxi saknar försäkringsskydd vid olyckor och utsätter sig för en högre risk att bli utsatta för brott. Vem är föraren? Har föraren körkort? Är föraren påverkad av något?
  2. Försämrad samhällsservice: Den legala taxinäringen påverkas negativt, vilket påverkar också samhällsservice negativt, särskilt i glesbygden där taxiservice redan är begränsad
  3. Konkurrens: Den illegala sektorn konkurrerar ut den legala sektorn, vilket gör det svårare för kommuner och regioner att upphandla taxitjänster för till exempel färdtjänst.
  4. Skattebortfall: Svarttaxi undviker att betala skatter och avgifter, vilket leder till betydande inkomstbortfall för staten.

Uppmärksamma riskerna med svarttaxi

Med kampanjen Res tryggt - res lagligt vill vi nu uppmärksamma Falubor och besökare på riskerna med att nyttja svarttaxi. Det handlar dels om säkerheten då förarna kan sakna körkort eller vara påverkade av alkohol eller andra droger, och dels om att försäkringsskydd saknas om man åker svarttaxi.

– Falun är generellt en trygg stad. Vi arbetar och samverkar för att tillsammans med alla Falubor göra den ännu tryggare. Men, vi får information från privatpersoner, krögare och taxibolag om hur olika personer i privatbilar kör runt i Falun och försöker locka personer som söker en taxi att åka med dem. Ofta lägger dessa personer ut på sociala medier att de finns tillgängliga, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, som är Faluns Brottsförebyggande (BRÅ) samordnare. Hon fortsätter:

– Svarttaxiverksamheten påverkar seriösa taxibolag negativt och de kan få svårt att klara sig ekonomiskt. Med färre seriösa taxibolag minskar också kommuner och regioners möjlighet att upphandla taxi för till exempel skolskjutsar och färdtjänst. Tillsammans gör vi Falun ännu tryggare och säkrare!

Läs mer om kampanjen här.

Riktig taxi gör skillnad

Svenska Taxiförbundet driver en kampanj som heter Riktig taxi gör skillnad. Du kan läsa mer om den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa om brottslig verksamhet

Känner du till svarttaxiverksamhet, eller annan brottslig verksamhet? Då kan du tipsa polisen! Ditt tips hjälper polisen att förebygga och bekämpa brott.

Här tipsar du polisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid pågående brott, ring 112!

Sidan uppdaterad 2025-06-11