Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tjejer som åker buss

Så kan du resa hållbart

Forskarna är överens – det spelar roll hur vi tar oss fram. Transporterna påverkar klimatet, luften, djur, natur och hälsa.

Ibland är bilen ett måste. Andra gånger finns det flera alternativ, särskilt på korta sträckor. I Falu kommun är många bilresor kortare än 4-5 km – resor som är negativa för klimatet och luften eftersom bensin- och dieselbilar släpper ut mest avgaser de första minuterna.

Gör annorlunda ibland

Brukar du ta bilen varje dag, testa att låta den stå en eller ett par dagar i veckan. Kanske cykla soliga dagar? Kanske prova bussen? Och om du brukar skjutsa barnen till skolan, kanske gå eller cykla tillsammans med dem?

Bråttom?

Ofta tror vi det går snabbare att ta bilen än vad det faktiskt gör. Att vänta på grönt ljus, köa och parkera tar tid. Kika gärna på alternativen – så många minuter tar resan från Falu centrum.

Från centrum till:

Cykel

Buss

Bojsenburg (3 km)

14

10

Främby (3 km)

15

8

Galgberget (3 km)

15

9

Haraldsbo (3,5 km)

15

18

Hosjö (7 km)

30

29

Hälsinggården (5 km)

15

22

Järlinden (2 km)

15

13

Korsnäs (5 km)

20

12

Krondiket (3 km)

15

9

Källviken (4,5 km)

20

13

Lilltorpet (4 km)

20

15

Norslund (2 km)

10

13

Slätta (2,5 km)

15

23

Stennäset (4 km)

15

16


Mer information

Dalatrafik

Dalatrafik sköter kollektivtrafiken i Dalarna. Här kan du bland annat hitta tidtabeller, priser och försäljningsställen.

Dalatrafik - tidtabeller, priser och försäljningsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cykelkarta Falu kommun

Cykelkartan är till för dig som vill cykla i Falun, oavsett om du bor här, är yrkesverksam eller är på tillfälligt besök. I Falun arbetar vi hela tiden för att det ska bli säkrare och smidigare att ta sig fram med cykel året runt.

Cykelkarta Falu kommun

Bilsvar

Konsumentverkets webb Bilsvarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, kan du jämföra olika bilmodeller avseende ekonomi, miljö, säkerhet och teknik. Det kan vara en bra hjälp för dig om du ska köpa en ny eller begagnad bil.

European Mobility Week

Europeiska trafikantveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. I Falun arrangeras aktiviteter inom trafikantveckan mellan 19 - 22 september.

Läs mer om European Mobility Weeklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-09-10