Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Val av kommunal skola inför förskoleklass

Förskoleklassen är första steget mot grundskolan. Syftet med verksamheten är att stimulera varje barns fortsatta lärande och utveckling. Förskoleklassen är obligatorisk för alla barn som bor i Sverige från höstterminen det år de fyller sex år.

Ansökan

Önskar du plats för ditt barn i en kommunal skola ansöker du via kommunens e-tjänst. E-tjänsten för Skolval finns endast tillgänglig under valperioden som beskrivs nedan. Du måste ange tre val.

Ansökan till friskola görs direkt till skolan men du måste ändå logga in i kommunens e-tjänst för att avstå skolvalet (se Skolpliktsbevakning).

Valperiod

Val av skola inför förskoleklass för kommande läsår infaller 15 november - 15 december. Ingen ansökan behandlas före sista ansökningsdatum. Beslut om skolplacering skickas under våren.

Välj kommunal skola inför förskoleklass


E-tjänsten för Skolval är stängd och öppnar när valperioden inleds.

Placeringsskola

Med placeringsskola menas den skola som barnet tillhör utifrån folkbokföringsadress. Till denna skola är barnet prioriterat vid skolvalet men inte garanterad en plats. Vid uppnådd maxkapacitet tillämpas lottning. Här kan du söka efter placeringsskola genom att skriva in din folkbokföringsadress.

Skolpliktsbevakning

Om du önskar söka till en friskola eller annan kommun ska du ändå logga in och välja att Avstå ansökan. Kommunen ansvarar för skolpliktsbevakningen och kommer att skicka ut påminnelser för de som inte gjort något val eller meddelat att de avstått val i kommunens e-tjänst. I rutan för information anger du vilken friskola/kommun du kommer att söka till.

Hjälp med ansökan

Du som inte har möjlighet att använda kommunens e-tjänst vänder dig till kommunens Kontaktcenter för hjälp med din ansökan.

Skolplacering

Under vecka 5 skickas beslut om skolplacering till vårdnadshavare. Riktlinjer för hur placeringen har gjorts kan du läsa här:

Riktlinjer för skolplacering i förskoleklass Pdf, 152.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Överklaga beslut om skolplacering

Om Du som vårdnadshavare inte är nöjd med det fattade beslutet har du, enligt Skollagen 28 kap. 12 §, möjlighet att överklaga beslutet hos Skolväsendets överklagandenämnd. Beslutet måste överklagas inom tre veckor från det att du tog del av beslutet.

Läs mer om hur du överklagar beslut om skolplacering

Inför valet av skola inför förskoleklass beskriver Falu kommuns grundskolor sin verksamhet på sidor som nås via länkarna nedan. Du är välkommen att kontakta rektorer och biträdande rektorer för frågor och funderingar. Kontaktuppgifter finns på respektive skolas hemsida.

Aspebodaskolan

Bjursåsskolan

Britsarvsskolan

Danholnsskolan

Främbyskolan

Gruvrisskolan

Grycksboskolan

Hosjöskolan

Hälsingbergsskolan

Hälsinggårdsskolan

Liljansskolan

Linghedsskolan

Montessoriskolan

Rönndalsskolan

Slättaskolan

Sundbornsskolan

Svärdsjöskolan

Sågmyraskolan

Södra skolan

Toftaskolan

Vikaskolan

Östra skolan

Sidan uppdaterad 2024-02-29