Trupp- och artistisk gymnastik på NIU
Om utbildningen
Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet erbjuder NIU gymnastik inom sex nationella program. Naturvetarprogrammet, Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapliga programmet, Ekonomiska programmet, Byggprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet.
Utbildningen är ett samarbete med elevernas huvudsakliga tränare och kompletterar den vanliga träningen.
Individanpassat upplägg
När du väljer att gå vår inriktning inom gymnastik får du följa ett genomtänkt träningsprogram för en optimal utveckling inom din idrott. Träningen genomförs till stora delar disciplin-specifikt, men även gemensamma inslag förekommer, som t.ex. uppvärmningar, tester och teoretiska lektionspass.
Träningsupplägget är till stor del individanpassat och alla elever tränar på sin nivå. Utbildningen utvecklar elevernas förståelse för sig själva, både fysiskt och mentalt, vilket även ger en ökad förståelse för de personliga utvecklingsmöjligheterna inom idrotten.
Plats för utbildningen
Träningen för gymnastik äger rum i funktionella träningsanläggningar på Lugnets idrottsanläggning. Lugnets gymnastikhall är specialbyggd för träning inom kvinnlig artistisk gymnastik och truppgymnastik.
Specialidrottslärare
Våra NIU-lärare i specialidrott heter Daniel Grundberg och Kerstin Wallin.
Daniel har huvudansvaret för Trupp och Kerstin för KvAG.
Daniel har tränat och tävlat i 17 år som artistisk- och truppgymnast i gymnastikföreningen KFUM Stockholm. Han har idrottsliga meriter som flera JSM-
och SM-guld, ett par NM-guld och en fin placering i första inofficiella EM i truppgymnastik.
Daniel har sammanlagt varit ledare inom artistisk- och truppgymnastik i över 35 år
och vet vad det innebär att tävla och träna både individuellt och i lag. Han har
coachat elitgymnaster på landslagsnivå i flera år och är högt utbildad inom förbundets utbildningsstege inom truppgymnastik.
Kerstin har tidigare tränat och tävlat som truppgymnast i GF Gymnos under 15 års
tid och har även hon vunnit flera medaljer vid USM, JSM och SM.
Kerstin har varit ledare i över 30 år främst inom artistisk gymnastik, men periodvis
även inom truppgymnastik. Hon är högt utbildad inom förbundets utbildningsstege
inom både artistisk gymnastik och truppgymnastik samt även utbildad domare inom disciplinerna truppgymnastik och manlig artistisk gymnastik.
Både Daniel & Kerstin är idag aktiva som tränare inom GF Gymnos i Falun.
Ansökan och antagning
Antagningen sker genom två ansökningsprocesser; dels en idrottslig del och dels en skolmässig del. Båda regleras av gymnasieförordningen (läs om gymnasieförordningen på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Först när du som elev är antagen både idrottsligt och till gymnasieprogrammet är du slutligen antagen för att börja på NIU Gymnastik.
De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodoräkna sig utbildningen ska erbjudas plats. Antagningen till NIU baseras på elevernas förutsättningar och förmågor för idrotten, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och för att klara av gymnasiestudierna.
Idrottslig ansökan
I den idrottsliga ansökan gör du en ansökan om en plats på NIU via Svenska Gymnastikförbundets ansökningsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ansökan är öppen under perioden 1 september - 1 december. Under tiden kan du som elev skapa konto, göra din ansökan och ändra i din ansökan.
Du kan söka till 1-3 st NIU-skolor. Du kan enbart tacka ja till ett alternativ i slutändan. Under ansökningsperioden kan du ändra i din profil och ändra/ta bort ansökningar.
Från den 2 december 2024, när ansökningsperioden är stängd, kan du som elev inte längre ändra något i din ansökan.
Du får besked om du blir kallad till provträning senast den 8 december.
Du behöver tacka ja eller nej till provträning i kallelsen i ansökningsportalen. Om du av någon anledning tackar nej till att delta på provträning behöver du ta kontakt med daniel.grundberg@falun.se om du fortsatt vill vara med i antagningsprocessen.
Bedömning vid antagning till NIU
NIU vänder sig till dig som vill kombinera elitidrott med gymnasieutbildning och har som mål att nå nationell och/eller internationell elit. I urvalsprocessen beaktas och bedöms följande områden:
- Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
- Idrottspsykologiska kunskaper och färdigheter
- Sociala färdigheter och förutsättningar
- Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
- Studieambition
Utifrån ovan områden görs en analys av elevens kapacitet och en samlad bedömning sker av den framtida utvecklingspotentialen.
Bedömd utvecklingspotential är viktigare än tidigare prestationer inom gymnastik. De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodoräkna sig utbildningen, har störst möjlighet att erbjudas plats.
Besked om plats på NIU
Den 27-29 januari 2025, levereras besked till dig som sökt NIU-gymnastik. Beskedet förmedlas på din sida i ansökningsportalen.
Om du har fått en plats behöver du svara ja eller nej under perioden 30 januari - 2 februari 2025.
Du kan endast tacka ja till en erbjuden plats. Om du har fått erbjudande om en plats på flera skolor, stryks de andra platserna när du tackar ja till en av dem.
Reservplats
Från och med den 3 februari 2025, kommer du som fått besked om en reservplats att ha möjlighet att få ett erbjudande om en plats. Erbjudandet om en plats kan komma ända fram till och med att skolan startar under hösten 2025.
Reservplats kan du behålla till och med den 31 augusti 2025. Besked levereras via din sida på ansökningsportalen och du får även ett mail, se till att hålla koll.
Kontakt
För att kontakta oss, e-posta till:
Daniel Grundberg, daniel.grundberg@falun.se