Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En kille framför sin dator

El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet är en grundläggande yrkesutbildning för arbete med installation, drift, underhåll och reparation inom elteknik, elektronik, datorer och energiteknik. Programmet ger även grundläggande kunskaper för drift och underhåll av tekniska system inom kraftindustrin.

Programpresentation

Stora förändringar

Inom elinstallationsbranschen pågår stora förändringar och en snabb teknikutveckling. Nya delbranscher tillkommer, bland annat inom larm, säkerhet och data.

I vår utbildning blandas praktiskt och teoretiskt arbete på ett naturligt sätt. Teorin omfattar till exempel matematik för att kunna göra beräkningar med hjälp av olika formler. En annan viktig sak är att kunna förstå ritningar och instruktionsböcker. Du får också lära dig de regler och bestämmelser som gäller då man utför arbeten inom el och energi.

Kvalitetssäkrad

El- och energiprogrammet är certifierade enligt ETG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vilket innebär att utbildningen med inriktning elteknik är kvalitetssäkrad utifrån branschens krav och företagens behov.

Inriktningar

Hos oss finns inriktningen elteknik.

Elteknik

Är du teknikintresserad, händig och gillar problemlösning? Då ska du välja inriktningen elteknik. Här får du kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät.

Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom installation eller eldistribution. Andra möjliga yrken är till exempel hisstekniker och larmtekniker.

Kvalitetssäkrad utbildning som ETG-partner

Inom inriktningen elteknik studerar du som ETG-elev vilket innebär att du får relevanta kunskaper då företagen i branschen är med och kvalitetssäkrar innehållet i utbildningen. Det innebär även att vi kan inkludera lärlingstiden inom gymnasieutbildningen så att du kan bli anställd som förstaårsmontör direkt. Detta förutsätter att du klarar lärlingstesterna och det slutliga yrkestestet.

Läs mer om elteknikbranschens gymnasieskolor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa vidare?

Självklart kan du välja utökat program och läsa mer svenska och engelska för att få högskolebehörighet.

Mer information

Informationsblad om El- och energiprogrammet. Pdf, 571.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Skolverket om El- och energiprogrammet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyfiken på programmet?

Besök oss gärna. Boka ett besök genom att kontakta studievägledare Sara Johansson på telefonnummer 023-86914 eller e-post sara.johansson@falun.se.

Logotype
Sidan uppdaterad 2023-10-09