Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Göra & uppleva i Världsarvet


 • Upptäck bergsmansbygden
  Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar
  Bergsmännen och deras familjer var jordbrukare som drev hyttor utanför centrala Falun och därför kunde äga andelar i gruvan. Hyttorna anlades vid åar och bäckar med strömmande vatten vilket var en förutsättning för hyttdrift.Några av bergsmännen hade råd att låta bygga ståtliga gårdar med tillhörande trädgårdar där luften inte var lika angripen av rök. Idag finns flera bergsmansgårdar kvar i varierande skick. De flesta är i privat ägo men några är öppna för besökare, exempelvis Stabergs bergsmansgård, Linnés bröllopsstuga och Stora Hyttnäs.Cykla gärna den 15 kilometer långa sträckan runt sjön Varpan strax norr om centrala Falun och upplev ett vackert landskap med ett flertal bergsmansgårdar. Bergsmansgårdarna är privata men kan upplevas på håll.

 • Vandra i världsarvet
  Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar
  Vandringsleden Vattnets väg till gruvan är stadsnära vandring i vacker natur och där vår intressanta historia hela tiden gör sig påmind. Välj mellan olika slingor och lär känna en viktig del av Sveriges historia. Karta finns på turistbyrån, i Världsarvshuset, Falu Gruva eller kan laddas ner här.
  Karta Vattnets väg till gruvan

 • Ny utomhusguidning
  Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar
  Falu Gruvas historia flyttar ut i vår! Följ med på en guidad tur runt Stora Stöten. Under vandringen ser du de intressanta, historiska byggnaderna runt Stora Stöten på lite närmare håll och får en inblick i en viktig del av Sveriges historia. Visningen tar en och en halv timme och är 1,6 km lång. Åldersgräns 3 år.Information utomhusguidninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sidan uppdaterad 2017-06-28