Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2019-10-07

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Falu Gruva nominerad till Stora Turismpriset 2019

Nu är det klart att Falu Gruva är Dalarnas representant till Stora Turismpriset 2019. Det är Visit Dalarna som valt kanditaten.

Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Varje region får årligen nominera ett företag och i Dalarna är det Visit Dalarna som fått i uppdrag att ta fram kandidaten.

För sitt innovativa och modiga sätt att utveckla en verksamhet med över 1000 år av historia får Falu Gruva i år representera Dalarna .

– Falu Gruva bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Verksamheten vårdar ett världsarv på ett långsiktigt sätt och är öppna för att möta samtiden och framtiden. Därför är Falu Gruva värda Stora Turismpriset 2019, säger Lotta Magnusson på Visit Dalarna.

Hållbarhetsfrågor i nomineringskriterierna

I nomineringskriterierna ingår ett aktivt arbete med hållbarhetsfrågor och här har Falu Gruva visat stort engagemang, bland annat i sociala frågor som tillgängliggörandet av verksamheten för personer med funktionsvariationer.

En filmad version av promenaden ner i gruvan visas i Gruvmuseet och särskilda pedagogiska program för särskolan är framtagna.

Så här lyder en sammanfattning av nomineringen:

"Falu Gruva, med över 1000 år av historia på ursprunglig plats, fortsätter att utveckla verksamheten i samma anda som den banbrytande tidigare konstmästaren Christopher Polhem och andra snillen; med innovations- och upptäckarglädje kryddat med autenticitet och mod."

Prisutdelning sker i Stockholm den 4 december i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

 

Sidan uppdaterad 2019-10-07