Faluns världsarvsdagar 2024
Faluns världsarvsdagar 2024 genomfördes 6-8 september. Temat var Skogen. Det blev tre dagar med inspiration, visningar och roliga aktiviteter i Världsarvet Falun. Po Tidholm föreläste om skogens betydelse då och nu.
- Fredag: Öppna arkiv, bibliotek och Dalarnas museums nya magasin.
- Lördag: Dalarnas museum och Falu Stadsbibliotek. Föreläsning med bland andra Po Tidholm, mässa och prisutdelningar.
- Söndag: Guidade visningar och aktiviteter i världsarvet.
Vissa av aktiviteterna kräver föranmälan, de flesta aktiviteter är gratis.
Fredag 6 september
Handlingarna berättar: vad kan man hitta om skogen i arkiven?
I källorna finns fakta och värdefulla berättelser om skog, skogshistoria och dess koppling till Världsarvet Falun. Falu kommuns Centralarkiv, Arkivcentrum Dalarna och Dalarnas Folkrörelsearkiv har spännande dokument, bilder, kartor och mycket mer. Engagerade pedagoger och arkivarier visar och berättar om vilka skatter som gömmer sig i arkiven.
Trä har alltid varit viktigt för gruvbrytningen. Av trä gjorde man ved, byggnadsvirke, träkol samt de bloss som gruvarbetarna använde för att kunna se något i gruvans mörker. Ved användes vid tillmakning för att göra berget poröst och enklare kunna bryta loss den åtråvärda kopparmalmen. Under Falu Gruvas storhetstid var en radie av en mil från gruvan fredad för gruvans behov. Hur uppkom Fredsmilen? Vad fick den för konsekvenser för vanligt folk och kan man se Fredsmilen idag? Sture Elnäs, som mätt och registrerat de fredsmilsrösen som finns idag, berättar om Fredsmilen och kolets betydelse. Ingen föranmälan krävs, men antalet platser är begränsat.
Tid: Kl. 11.15 & 14.50. Föreläsningen är en timme lång.
Adress: Arkivcentrum Dalarna, Stortallsvägen 4, Falun
Arrangör: Arkivcentrum Dalarna och Dalarnas Folkrörelsearkiv
Pris: Gratis
Skogen – ved, kol och timmer i arkiven. Guidad visning med guldkorn ur samlingarna på skogstema. Rundvandringen är avgiftsfri men kräver förhandsbokning på info@arkivcentrumdalarna.se.
Tid: Kl. 12.20 & 16.00. Visningen tar en timme.
Adress: Arkivcentrum Dalarna, Stortallsvägen 4, Falun
Pris: Gratis. Förhandsbokning krävs: info@arkivcentrumdalarna.se
Årets världsarvstema är skogen, en grundläggande förutsättning för gruvhanteringen och för Falu stads liksom för samhällets utveckling. Inte minst för pappersframställningen och handlingar som sedan kom att bevaras i arkiven. Vilka handlingar berättar om skogen runt om Gruvan och Falu stad som kan vi hitta i arkivet? Hur gamla är de och vad är det man kan få reda på? Förhandsbokning krävs: kommunarkivet@falun.se eller via tel. 023-875 04.
Tid: Kl. 09.00, 10.30 & 13.00. Visningen tar 30-40 minuter.
Adress: Falu kommuns Centralarkiv, Stortallsvägen 4, Falun
Pris: Gratis. Förhandsbokning krävs: kommunarkivet@falun.se, tel. 023-875 04
Visning av Dalarnas museums nya magasin där vi fokuserar på fynd från skogen.
Tid: Klockan 10.00 & 13.35. Visningen tar en timme.
Adress: Dalarnas museums föremålsmagasin på Tallen, Krontallsvägen 3, Falun
Pris: 50 kr/person. Boka och betala visning kl. 10.00. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pris: 50 kr/person. Boka och betala visning kl. 13.35. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Välkommen till en semiraiedag om tillståndet i skogen, hållbart skogsbruk, virkeskvalitet, tillgången till högkvalitativt virke för kulturvårdens behov och bevarande av det byggda kulturarvet i trä.
Tid: Kl. 09.00-15.00
Plats: Stabergs bergsmansgård
Arrangör: Hantverkslaboratoriet
Pris: 300 kr per person. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs.
Anmälan och program för dagen: Klicka här Pdf, 354 kB, öppnas i nytt fönster.
Välkomna till en magisk kväll vid Stångtjärn! Denna kväll ekar urgamla toner i skogarna kring tjärnen. För första gången på länge har ni möjlighet att finna lugnet i de klingande ropen på boskapen
För att alla ska få möjlighet att njuta av detta är det av stor vikt att tystnad råder innan kulningen tar sin början kl.19.00. Kom därför i god tid. Det går bra att stå var som helst runt tjärnen.
För att underlätta parkering och ge så många som möjligt chansen att uppleva denna magiska kväll: samåk gärna eller cykla. Erbjud skjuts till vänner och bekanta som inte har fordon eller som på grund av andra orsaker har svårt att ta sig till Stångtjärn.
För att upplevelsen ska bli bäst, både för de som spelar och kular och er som publik, ber vi att ni placerar er ca 15 meter från artisten. Ta gärna med matsäck, kvällsfika eller något att grilla. Det kommer att finnas några eldar runt tjärnen för den som vill grilla något efter konserten.
Vid kraftigt regn eller mycket stark vind ställs evenemanget in. Håll koll här på hemsidan.
Tid: Kl. 19.00
Plats: Stångtjärnsstugan, Falun
Arrangör: Dalarnas Guide- och Kulturförening. Artister: Kim Jarl och Louise Rube kular; Anne Pettersson på kohorn och Per Gustafsson på näverlur
Pris: 100 kr för vuxna. Gratis för barn under 16 år. Swishbetalning på plats.
Biblioteken i Falun
På biblioteken i Falun finns litteratur och annan media för dig som är intresserad av skog och skogshistoria. Fråga din bibliotekarie som hjälper dig hitta rätt i den unika Dalasamlingen och i andra källor.
Lördag 7 september
Hösten är perfekt för att plocka svamp, även i världsarvsskogen. Efter enskild eller gruppvis plockning under ca en timme samlas vi för gemensam genomgång av de svampar som hittats. Tyngdpunkten blir på matsvampar, men vi försöker även bestämma andra arter. Ta med eget fika, stövlar eller kängor och en lämplig svampkorg. Nybörjare och erfarna svampplockare är välkomna!
Tid: Kl. 10.00-12.30.
Plats: Stångtjärn, Falun. Samling vid Stångtjärnsstugan.
Arrangör: Föreningen Skogsriskan i samverkan med Naturskyddsföreningen
Pris: Gratis. Ingen föranmälan krävs.
Föreläsning och bokpresentation med författaren Anna Danielsson. Byn Bergsgården norr om Falun ligger i Västeråns bergslag, som genom historien har präglats av Falu Gruvas verksamhet. I boken ”En gruvans by - Bergsgården genom 700 år” tecknar Anna Danielsson byns historia, från de tidigaste skriftliga källorna fram till nutid. Med ett mikrohistoriskt anslag sätts personer och händelser in i större historiska sammanhang. Presentationen ger en överblick över arbetet med boken, med några nedslag i byns historia.
Tid: Kl. 11.00.
Plats: Falu Stadsbibliotek
Pris: Gratis
Mässa, föredrag och prisutdelningar på Dalarnas museum
Välkommen till Dalarnas museum som håller öppet till kl. 17.00. Fri entré idag.
Kl. 11.30-12.00: Föredrag med Leif Öster: Dalaskogen i bok och bild
- Leif Öster är skogsägare i och turistföretagare från Avesta. Han berättar om intressanta äldre böcker som berör Dalarnas skogar och bruket av dessa.
- Endast förköp! Begränsat antal platser: Pris: 20 kr.
- Boka och betala din biljett här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kl. 13.00-14.15: Prisutdelningar i Hörsalen med Landshövding Helena Höij som prisutdelare
Föredrag med Po Tidholm
- Världsarvet Faluns vänförening delar ut pris till Årets Eldsjäl & Årets Guldkorn
- Föreläsning med Po Tidholm: Vem lever av skogen? Om skogens minskade betydelse som ekonomisk motor, men dess ökade betydelse som projektionsyta och rekreationsmiljö.
- Endast förköp! Begränsat antal platser. Pris: 20 kr.
- Boka och betala din biljett här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kl. 14.30-15.00 Dalaskogen idag och för 100 år sedan
- Föreläsning med Per Linder från Skogshistoriska Sällskapet. Föreläsningen är tyvärr inställd!
- Endast förköp. Begränsat antal platser. Pris: 20 kr.
Kl. 11.00-16.00 Mässa i entréhallen, Dalarnas museum
- Skogshistoriska Sällskapet
- VOLT Biologi. Karin Runesson ger tips på fina vandringsturer för stora och små. Försäljning av böcker och kartor.
- Sjöviks folkhögskola demonstrerar timring med möjlighet att prova på.
- Orienteringsklubbarna i Falun med projektet "Hitta Ut"
- Naturskyddsföreningen visar utställningen "Spår av djur" och erbjuder aktivitet för de yngre besökarna.
- Skogsresor "glokalt". Skogliga studie- och temaresor, lokalt och globalt. Tips på resor till skogliga världsarv.
- Discover Dalarna. Familjevandringar, workshops med natur, allemansrätt och djur i fokus. Matlagning utomhus.
- Dalarnas Guide- och Kulturförening. Ett nätverk av auktoriserade guider och kulturmedlemmar. Turer i världsarvets natur och kulturmiljöer, i skogen och längs med Fredsmilen.
Söndag 8 september
Disponenten vid Stora Kopparbergs Bergslags AB, Erik Johan Ljungberg levde 1843-1915. Tillsammans med sin hustru Hildur lät han bygga en magnifik bostad, Villa Bergalid, som nu är en del av Världsarvet Falun och Kopparbergslagen samt dessutom byggnadsminne.
Ljungberg var ingenjör, metallurg, industriman och chef för Stora Kopparbergs Bergslags AB i nästan 40 år. Följ med in i en annan tid och hör den intressanta berättelsen om Erik Johan Ljungberg, där vi på denna visning fokuserar på hans engagemang i skogens betydelse för den moderna industrin, exempelvis fossilfritt stål. Kaffeservering.
Tid: Visningar startar varje hel- och halvtimme mellan kl. 14.00 och 17.00
Plats: Villa Bergalid, Ljungbergs väg 4 i Falun
Arrangör: Villa Bergalids vänner
Pris: 20 kr per person. Swish eller kontant. Ingen föranmälan krävs.
Världsarvet är så mycket mer än Falu Gruva. Människorna som levde i bergsmansbygden och vattenvägarna som gav kraft till gruvor och hyttor var förutsättningen för att Falun skulle kunna bli rikets skattkista! Med berättelser för stora som små vandrar vi längs de vägar och stigar som gruvdrängar och pigor följt i hundratals år. Författare har under årens lopp skildrat livet och händelser i världsarvet, och under vandringen får vi ta del av skrönor och historier.
Vandringen avslutas vid Dikarbacken där vi träffar Kårebocken och hans vänner. Vi gör upp en eld där du får steka en skogspannkaka och det finns varm dryck, ta gärna med eget fika också. Skogspannkaka ingår i priset, finns även laktos/glutenfri. Vandringens längd: ca 2 km.
Tid: 13.30-15.30. Starttiden anpassad efter busstidtabell.
Plats: Samling vid busshållplats Önsbacksdammen
Arrangör: Lotta Carlegård
Pris: 190 kr för vuxna. 100 kr för barn i skolåldern. Boka och betala här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En historieskattjakt för hela familjen. Turen är ca 1 km lång. Rek ålder: 4-10 år där varje barn har med sig en ansvarig vuxen under vandringen.
Tid: Kl. 10.15-11.15
Plats: Samling vid Dalarnas museums entré
Pris: 95 kr. Boka och betala din biljett här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se utställningen om skogens betydelse, kolframställning och hur detta har påverkat människor historiskt. Här finns även en modell av ett gammeldags sågverk. Utställningen är öppen varje dag.
Tid: Visning erbjuds kl. 11.00-15.00
Plats: Dössberget, Bjursås
Arrangör: Bjursås Hembygdsförening
Pris: Fri entré
En visning i Gruvmuseet om skogens betydelse för gruvbrytningens och kopparhanteringen. När verksamheten i gruvan ökade uppstod brist på skogsråvara i närområdet runt Falun. Skogarna i bygderna vida omkring togs i bruk och timmer, ved och kol fraktades på Dalälven och på kärr- och slädvägar.
Tid: Kl. 10.00-11.00
Plats: Gruvmuseet, Falu Gruva
Pris: 100 kr. Förbokning krävs. Boka och betala din biljett på falugruva.se
En skogspromenad där vi diskuterar skogens många värden, Fredsmilen, kolning, skogens betydelse för Världsarvet Falun och familjeskogsbruk. Turen tar ca 4 timmar. Ta med eget fika, kläder efter väder och stövlar/kängor.
Tid: Kl. 09.00
Plats: Samling vid Pizzeria P-za, Falu Gruva. Samåkning i egna bilar till skogen.
Arrangör: Skogsresor i samverkan med Mellanskog
Pris: Gratis. Föranmälan på tel. 070-671 72 22
Vi går en gammelsvensk mil, ca 11 km, mellan fredsmilsrösen och kolbottnar i Världsarvet Falun. Promenad i både obanad och banad terräng på stigar vilket kräver grundkondition. Turen tar ca tre timmar. Medtag eget fika, kläder efter väder och stövlar/kängor. Turen tar ca tre timmar. Arrangör: Skogsresor i samverkan Dalarnas Guide- och Kulturförening.
Tid: Kl. 15.00
Plats: Samling vid Pizzeria P-za, Falu Gruva. Samåkning i egna bilar till skogen.
Arrangör: Skogsresor i samverkan med Dalarnas Guide- och Kulturförening
Pris: 200 kr. En del av kostnaden går till Unescos fond för hotade världsarv. Föranmälan på tel. 070-671 72 22.
Vandring från den nya parkeringsplatsen på Margaretas väg, längs tillgänglighetsanpassade stigar till det blivande besökscentret i kulturreservatet Dikarbackens odlingslandskap. På vägen ser vi spår efter förindustriellt jordbruk och passerar betande djur. Guiderna berättar om arbetet med att bygga upp kulturreservatets huvudbyggnad och planer för att utveckla Falu Naturskolas besöksverksamhet i området. Visningen avslutas vid Krondikets lekplats efter cirka en timme, men guiderna finns kvar en stund efteråt för att svara på frågor.
Tid: Kl. 14.00
Plats: Samling på parkeringen längst ned på Margaretas väg efter Krondiket.
Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Falu kommun
Pris: Gratis. Ingen förbokning krävs
Träffa den färgstarka och karismatiska Struv Eva i trästadsdelen Gamla Herrgården. En dramatiserad vandring i 1870-talets Falun med Annacari Jadling-Ohlson som skådespelare.
Tid: Kl. 18.00
Plats: Samling vid Vass Britas gård, Herrgårdsgränd 8 i Falun
Pris: 150 kr för vuxna, 80 kr för barn t.o.m. 15 år. Servering av enklare fika efteråt: 30 kr.