Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Studieekonomi

Du som studerar kan få bidrag och studielån under dina studier.

Du kan söka studiestöd från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för:

 • vuxenutbildning på grundläggande nivå
 • vuxenutbildning på gymnasienivå
 • validering inom grundläggande eller gymnasienivå

Du kan söka bidrag från SPSM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för:

 • komvux som anpassad utbildning, för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

Du kan inte söka bidrag eller studielån för:

 • svenska för invandrare (SFI)
 • prövning i en kurs
 • Läs mer om studiestöd från CSN, Centrala Studiestödsnämnden

  CSN har olika ekonomiska studiestöd: studiemedel, studiebidrag och studiestartsstöd. Om du får studiestöd och blir sjuk, ändrar din studietakt, avbryter din utbildning eller på annat sätt ändrar dina studier är du skyldig att meddela CSN. Läs noggrant igenom all information om studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innan du ansöker om studiestöd.

  Studiemedel - för dig mellan 20-60 år
  Studiemedel består utav två delar - ett bidrag som du får och ett studielån som du måste betala tillbaka. Du har rätt till studiemedel från CSN från 1 juli det år du fyller 20 år. Studiemedel från CSN beviljas som längst till och med det år du fyller 60 år, men rätten att låna pengar minskar från att du fyllt 51 år. Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studie­medel. Du måste studera minst 3 veckor och på 50% för att ha rätt till studiemedel. Du ansöker själv om studiemedel genom CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i CSN:s mobilapp.
  Studiebidrag - för dig under 20 år
  Studiebidrag är ett bidrag du kan få till och med juni det år du fyller 20. För att ha rätt till studiebidrag ska du studera på heltid och studera på grundläggande- eller gymnasienivå. Kontakta CSN för mer information.
  Studiestartsstöd- för dig som är arbetslös och 25-56 år
  Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. För att du ska ha rätt till studiestartsstöd måste du uppfylla vissa krav, läs mer hos CSN. Du ansöker om studiestartsstöd tillsammans med din hemkommun. Du kan inte ansöka själv då bidraget ska gå till de som rekryteras till utbildning. I Falun gör du ansökan om studiestartsstöd tillsammans med Vägledningscentrum.

  Har du frågor eller behöver hjälp med att ansöka om studiestöd?
  Läs mer om studiestöd från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring CSN på 0771-276 000.

Sidan uppdaterad 2023-12-13