Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elev som tränar häcklöpning

Riksidrottsgymnasiet, friidrott (RIG) - 700 kurspoäng

Sista ansökningsdatum

Observera att sista ansökningsdatum till våra platser med riksintag är 15 oktober.

Här hittar du ansökningsformuläret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du mer information om ansökan och antagning.

Historia

Friidrottsgymnasiet i Falun etablerades 1980 och är ett av landets sex fri­idrotts­gymnasier med riksintag (RIG). Sedan 2011 är vi också certifierade för nationell idrottsutbildning (NIU) i friidrott.

Sedan starten så har över 100 elever deltagit i olika friidrottslandslag, ett tiotal elever hat nått seniormästerskap (EM, VM,OS), nio svenska rekord och ett världsrekord.

Filmklipp om utbildningen

Vad innebär riksintag?

RIG betyder att vi bedriver ett idrottsgymnasium med riksintag och att våra friidrottande elever håller hög nationell klass med målsättning att bli elitidrottare på internationell nivå.

Till RIG är det riksintag vilket innebär att det finns sökande från hela eller stora delar av landet. Du får inackorderingsstöd och kommer kunna nyttja dagarna effektivt eftersom avstånden mellan skola, träning och boende är korta. Träningarna genomför du med andra friidrottare som också vill få bästa möjliga utveckling. Vi anpassar träningarna efter individuella behov och vi kan hitta flexibla lösningar utöver de dagliga träningarna. Här kan vi också ordna en anpassad studiegång vid behov.

Som Riksidrottsgymnasium har vi också tillgång till extra medel från Riksidrottsförbundet. Detta gör att vi har extra mycket tränarresurser, att vi tar ett helhetsansvar och därmed hjälper till med t.ex. träningsprogram även för helger och lov samt att vi har mer resurser till förfogande för att kunna göra extra satsningar i undervisningen. Du tränar varje skoldag och träningarna anpassas till dina individuella behov.

Utbildningens upplägg

På RIG utövar du din friidrott samtidigt som du läser in en examen från gymnasiet. Riksfriidrottsgymnasiet i Falun är en del av Lugnet- och Kristinegymnasiet. Be­ro­ende på tränings- och tävlingsmängd finns det möjlighet att studera i tre eller fyra år.

Här hittar du informationsblad om programmet. Pdf, 352.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa om vad Skolverket skriver om idrottsutbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du information från Svenska Friidrottsförbundet om riksfriidrottsgymnasier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instruktörer

Läs om våra tränare på sidan Personal.

Efter examen

RIG ansvarar för att underlätta RIG-elevernas karriärövergång till postgymnasiala studier eller arbetsmarknaden i kombination med en fortsatt elitidrottssatsning.

Många av våra RIG-elver kan fortsätta kombinera elitidrott med jobb, studier eller professionellt även efter gymnasiet genom vårt samarbete med Dala Sport Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Med stöd från våra duktiga tränare och lärare har du väldigt fina förutsättningar för att utvecklas. Vi har fantastiska träningsmöjligheter såväl inomhus som utomhus på anläggningar som vi disponerar hela dagarna.

Programkombinationer

De program som kan kombineras med RIG är:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet
El- och energiprogrammet
Estetiska programmet
Hantverksprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet

Kontakt

För att komma i kontakt med oss, ring eller e-posta till:

Sidan uppdaterad 2022-09-30