Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Kaschetten i Österå vid sjön Varpan

Världsarvet Faluns historia

Många tror att Världsarvet Falun bara består av själva gruvan - men så är inte fallet. Staden och bergsmansbygden hör också dit.

I Falu Gruva bröts kopparmalmen som sedan bearbetades i hyttorna i staden och längs vattendrag vid bergsmännens gårdar i bergsmansbygden. Gruv och hyttarbetare bodde i gruvans närhet i områden som idag är levande, välbevarade trästadsdelar. I världsarvet ingår även slagghögar, vattendrag och odlingslandskap.

När vi pratar om världsarvet Falun menar vi:

  • Staden
  • Gruvan
  • Bergsmansbygden

Om du lägger örat mot marken kan du nästan höra hammarslagen mot sten, frustandet från hästar som drog tunga lass och klirret i kassan hos de
rika bergsmännen. Du kan känna doften av svett, kokande rödfärg, rökt falukorv och rykande kol från hyttorna.

Falun var skattkistan hela Europa pratade om, som svarade för två tredjedelar av koppar behovet i Europa. Koppar från Falun blev till mynt och husgeråd och det prydde även slottstak och kyrkspiror ända ner till Medelhavet. I Falun gestaltades rikedomen med Rådhuset, Kristine kyrka och andra byggnader.

Under många hundra år var Falun skådeplatsen för mycket dramatik. Bergsmännen drog vapen och segrade över den danske kungen. Under 1500-talet hjälpte bergsmännen Gustaf Vasa till makten för att senare ses som upprorsmän och halshuggas på Stora torget.

Falun en föregångare i Sverige

Under flera århundraden hade Falun ett starkt inflytande på den tekniska, sociala och politiska utvecklingen i såväl Sverige som i Europa. Några exempel där Falun varit föregångare:

  • Det första aktiebolaget i Sverige etablerades på
    1200-talet och ägde andelar i gruvan.
  • År 1695 öppnades Gruvhospitalet, Sveriges första akutsjukhus. Det var för sin tid en stor inrättning med tolv sängar.
  • Under 1700-talet var Falu Gruva en av de första stora turistattraktionerna.
  • Under 1800-talet tröttnade bergsmän i Falun på det ständiga supandet och bad kungen om att få kontrollera alkoholförsäljningen i staden. År 1850
    bildades ett ”systembolag” med uppgift att sköta all brännvinshandel i staden.

Tusenårig historia blev världsarv

Den mer än tusenåriga gruvhanteringen och metallproduktionen var grunden till att gruvan, staden och bergsmansbygden utsågs till världsarv av Unesco 2001 och är därför en angelägenhet för hela mänskligheten.

Sidan uppdaterad 2023-10-20