Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ett sällskap som tittar ut över gruvhålet.

Vy över Stora Stöten, Falu Gruva

Falu gruva

Följ med på ett äventyr ner i Falu gruva. Här får du höra om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Gruvturen går genom delar av gruvan med anor från 1600-talet.

Falu gruva är hjärtat i Världsarvet Falun. Under gruvans rekordår låg röken tät över hela Falun. Gruvdriften hade inte varit möjlig utan staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet. Den sista salvan i december 1992 satte punkt för hundratals år av obruten gruvdrift i Falu Gruva.

I dag är Falu gruva ett populärt besöksmål.

Många tar chansen att följa med på äventyr ner gruvan, till den delen av gruvan med anor från 1600-talet. På plats nere i gruvan får man ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar.

Kliv in i historien

På gruvområdet kan du också göra ett kliv in i historien hos gruvarbetarfamiljen Eriksson där året är 1897 respektive 1958.

Hur känns det att åka i malmtunnan i gruvans schakt? Hur arbetar egentligen en geolog? På gruvmuseet finns massor att upptäcka – och du får röra!

Lär dig mer om platsen som närde stormakten Sverige och som la grunden till mycket av vår moderna teknik och industri.

Det finns också andra saker att se och göra på gruvområdet:

  • Gå gruvpromenaden runt Stora Stöten
  • Kika in i öppna historiska byggnader
  • Besök utkikstornet med info om berguvarna
  • Se filmvisningar i Världsarvshuset
  • Se utställning på området

På området finns även en rad butiker, ett kafé och en lunchrestaurang. Promenaden till Faluns stadskärna, med ett större utbud av matställen och butiker, tar runt tio minuter.

Övernattning med härlig utsikt

Vill du övernatta på gruvområdet går det också bra. Polhem B&B, är en konstmästargård med anor från 1700-talet som en gång i tiden var hem åt den berömde uppfinnaren Christopher Polhem. I den miljön går det att somna gott och vakna till den hisnande utsikten över dagbrottet Stora stöten.

Falu Gruva ligger på promenadavstånd från tåg och bussar och det är enkelt att hitta till gruvan om du kommer med bil. Vid gruvområdet finns stora besöksparkeringar.

Besöksadress

Gruvplatsen 1, 791 61 Falun

Koordinater

60.6012522, 15.6165048

Sidan uppdaterad 2023-10-20