Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två personer som orienterar i skogen

Orientering

Sedan hösten 2020 bedriver Lugnet- och Kristinegymnasiet en nationell idrottsutbildning i orientering. Vi har 24 elever totalt och tar in 8 nya varje år.

Från och med ht 2023 finns även NIU mountainbikeorientering (MTBO) hos oss i Falun. Vi tar in 4 elever per år och har plats för totalt 12 MTBO-elever.

Ansökningsperioden för läsåret 2024/2025 är öppen 15/9-15/10 2023.

Ansökningssida, Svenska orienteringsförbundet Länk till annan webbplats.

Programmets upplägg

Varje vecka har vi tre träningar och en teorilektion på skoltid. Träningarna består i huvudsak av orienteringsteknik, intervallträning, distansträning och styrketräning. För våra MTBO-cyklister ingår även cykelträning och MTBO-teknik. Vi har ett längre lektionstillfälle i veckan där vi kan åka till områden som har kartor med bra kvalitet. Vi jobbar även teoretiskt med orienteringsteknik, till exempel analyseras teknikpassen i Livelox för att eleverna ska reflektera över sitt agerande och lära sig så mycket som möjligt av sina lopp. Träningskvalitén är hög även på de pass som utgår från Lugnet, tack vare närliggande kartor och träningsanläggningar. På Lugnet har vi massor av möjligheter att variera vår träning: skidspår och rullskidbana i toppklass, möjlighet att träna skidorientering, många markerade cykelleder för MTB, gym och simbassäng (inne + ute) samt löparbana (inne + ute). Vid skador har vi en NIU-ansluten sjukgymnast som snabbt kan undersöka och ge rehabprogram. Sjukgymnasten ansvarar även för en träningsgrupp där skadade NIU-elever från alla idrotter kan träna alternativt/styrka tillsammans på lektionstid, vilket hjälper för att hålla motivationsnivån uppe. Vi har även ett samarbete med Dala Sports Academy (DSA) med utbyte av teknikträningar och en kväll varje vecka finns möjlighet att delta gratis på Dalaoffensivens spetsträning (DOST) som distriktets junior - och seniorelit. Skolan erbjuder i mån av plats boende i korridorsrum eller egen/delad lägenhet till inflyttade elever, där elever som har längst till sin hemort erbjuds boende först.

Öppet hus och testlektion

Fredagen den 13 oktober klockan 14:00-16:00 är du som ska söka till gymnasiet inför läsår 2023/2024 välkommen till vårt öppet hus. Ni får information om OLGY Falun, en rundvisning och tid att ställa frågor till oss tränare och elever.

Vill ni vara med på en lektion är ni välkomna att träna tillsammans med nuvarande elever på fredagsmorgonen. Lektionen pågår 8:00-9:30. Samling kl 07:50 i sporthallens östra entré: https://goo.gl/maps/X4efeoZQ2JTav28X6

Mer detaljerad info kommer på mail efter att du anmält dig.
Anmälan görs via mail till didrik.leandersson@falun.se
Ange namn, klubb och om du vill vara med på träningspasset. Sista anmälningsdagen är onsdag 11 oktober.Specialidrottslärare

Josefin Aronsson (70%): Josefin är föräldraledig läsåret 23/24. Josefin är legitimerad lärare i idrott och hälsa, har läst SOFTs ledarutbildning Unga ledare och har mångårig erfarenhet som elitorienterare och tränare. Tränar och tävlar för OK Tisaren.

Didrik Leandersson (50%): Jobbar 100% ht 23. Didrik är legitimerad lärare i specialidrott och har en kandidatexamen inom idrott- och hälsovetenskap från tränarprogrammet på Högskolan Dalarna. Har flera års arbetserfarenheter som tränare och en bakgrund som elitorienterare. Tränar och tävlar för OK Kåre.

Ludvig Åhlund (20%) Jobbar 30% ht 23. Ludvig har Kandidatexamen i idrotts- och hälsovetenskap. Har varit med i juniorlandslaget och har mångårig erfarenhet som elitorienterare, tränare, kartritare och banläggare. Tränar och tävlar för Malungs OK Skogsmårdarna.

Hanna Lundberg (20%): Landslagslöpare med flera VM medaljer på junior- och seniornivå. Boende i Falun sedan 2022, efter sin tid på orienteringsgymnasiet i Sandviken. Tävlar för OK Renen.

Vi samarbetar tillsammans med MTBO där Andre är tränare på (50%): Läs mer om MTBO via länken genom att klicka här.

Kontakt

För att komma i kontakt med oss, skicka e-post till:
Didrik Leandersson
didrik.leandersson@falun.se

Ludvig Åhlund
ludvig.ahlund@falun.se

Andrei Lamov
andrei.lamov@falun.se


För frågor om boendet, kontakta Sofie Edquist
sofie.edquist@falun.se

Följ oss gärna på vår instagram @olgyfalun Länk till annan webbplats. för att se mer av hur vi har det!

Programkombinationer

De program som kan kombineras med orientering är:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
TeknikprogrammetSidan uppdaterad 2023-09-14