Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild över Rådhuset och Stora torget när prisceremoni arrangerades under skid-VM 2015.

Så här såg det ut under skid-VM 2015, när prisceremonier arrangerades på Stora torget bredvid Rådhuset.

Förberedelser görs inför en eventuell VM-ansökan

Ska Falun kandidera för att få skid-VM igen? Ingenting är klart, men kommundirektören har fått uppdraget att initiera en arbetsgrupp för att förbereda beslut om eventuell kampanj och ansökningsförfarande av ett skid-VM med tidigaste genomförande 2027.

– Svenska skidförbundet har framfört önskemål om att tillsammans med Falu kommun kandidera för skid-VM 2027. En ny VM-ansökan ska också ses som ett sätt att tillvarata de investeringar som gjordes inför skid-VM 2015, och att vi tillvaratar erfarenheter och kompetens från detta mästerskap. Några större investeringar för genomförandet av ett nytt VM ska inte behöva göras i själva skidanläggningen, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Kommunstyrelsens ledningsutskott beslutade i förra veckan att ge kommundirektören i uppdrag att initiera en arbetsgrupp, som ska förbereda beslut om eventuell kampanj och VM-ansökan.

Föreslå tidsplan och budget

Arbetsgruppen ska bland annat föreslå tidsplan och budget för ansökan och genomförande av ett skid-VM, men också förbereda förslag till de vägval som är nödvändiga. Detta ska ske i dialog med lämpliga samarbetspartners.

Kommundirektören ska löpande återrapportera till ledningsutskottet.

Ett liknande uppdrag fick kommundirektören i mars 2018, men då med skid-VM 2025 i sikte. I och med Sveriges kandidatur som arrangör av vinter-OS 2026 avbröts arbetet och ansökningstiden för 2025 passerades.

Den här gången skulle Falun eventuellt kunna söka skid-VM 2027 och en ansökan skulle då lämnas in 2021.

– Vi inleder nu en process för att utvärdera förutsättningarna och göra de förberedelser som krävs för att kunna ta steget och gå vidare med en ansökan, säger Joakim Storck.

Sidan uppdaterad 2019-10-24