Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bad i insjö, barn och hund

Vatten och avlopp

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att det är av god kvalitet. I vårt närområde finns goda vattentillgångar.

Samtidigt har vi försurade sjöar som behöver kalkas och vattendrag som växer igen på grund av övergödning.

Därför finns det en hel del att ta hänsyn till när du ska bedriva verksamhet i vatten, göra eget avlopp till stugan eller tvätta bilen — för vårt vattens skull.

Vad är fosfor och varför ska avlopp renas från fosfor?

Fosfor är ett grundämne som är livsnödvändigt för växter, djur och människor. Det är bland annat ett viktigt ämne för skelettet. Det finns mycket fosfor i proteinrika livsmedel så som kött, fisk, fågel, mejeriprodukter, ägg och baljväxter. Den fosfor vi får i oss genom maten och som vi inte binder in i våra kroppar lämnar kroppen i form av avföring och urin.

Fosfor kan leda till övergödning

Fosfor är en av förutsättningarna för att det ska finnas liv på jorden, den moderna världen är beroende av gödningsmedel innehållande fosfor för att kunna producera mat till en ständigt växande befolkning. På rätt ställe, det vill säga i kretslopp på land, har vi stor nytta av fosforn. Det är när det samlas för mycket fosfor i sjöar och hav som den ställer till med problem i form av övergödning med syrefria bottnar som följd.

Gör nytta på rätt plats

Stora mängder fosfor bryts ur berggrunden för att bland annat användas som gödning inom växtodling. Mängden fosfor som cirkulerar i världen och i slutändan hamnar i havet har ökat på grund av mänsklig aktivitet. När fosforn väl har hamnat i haven är den inte längre tillgänglig för oss människor. Den fosfor som idag bryts ur berggrunden har bildats för mycket länge sedan och någon nybildning av brytbar fosfor sker inte inom överskådlig tid. Vi behöver därför vara rädd om den fosfor vi har och arbeta för att den hamnar där den gör nytta.

Kommunalt vatten och avlopp

Har du har frågor angående anslutning till kommunalt vatten och avlopp, kontakta Falu Energi & Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om hur du ansluter dig till kommunalt vatten och avlopp (Falu Energi & Vatten) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan uppdaterad 2024-06-27