Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två pjäxor och en massa skidor i olika färger.

Sex föreningar får pengar ur den så kallade VM-stiftelsen. Sågmyra Skol IF tänker köpa in vinterutrustning för sina tilldelade pengar. Skidor och pjäxor hör dit.

Sex föreningar får pengar ur "VM-stiftelsen"

Falu kommun fortsätter att betala ut pengar ur Stiftelsen för fritidens främjande. Den här gången är det sex föreningar som beviljats ekonomiska medel.

Kommunfullmäktige beslutade 2016 att avsätta 15 miljoner kronor av vinsten från skid-VM till Stiftelsen för fritidens främjande.

Stiftelsen har till ändamål att lämna bidrag till verksamhet eller projekt i Falu kommun som ska öka utbudet av och tillgängligheten till kultur- och fritidsaktiviteter med tyngdpunkt på Falu landsbygd, i huvudsak är ungdomar och unga vuxna upp till 24 år målgrupp och ska bidra till att utjämna sociala skillnader och underlätta integration.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt senaste sammanträde att bevilja följande föreningar ekonomiska medel:

  • Aspeboda bygdegårdsförening får 45 000 kronor. Föreningens ungdomsverksamhet är Aspeboda science club. Den består av barn och ungdomar som är intresserade av teknik, uppfinningar och naturkunskap. Pengarna ska användas till att utveckla verksamheten och att hitta deltagare från andra bostadsområden i Falun.
  • Svedens Ponnyklubb får 95 000 kronor. Klubben har idag kö till sin verksamhet. Efter en omorganisation och uppstrukturering av föreningens ekonomi och rutiner har klubben kapacitet att ta emot fler barn och ungdomar som i olika typer av ridgrupper och aktiviteter. Den trånga sektorn är bristen på hästar. För att möjliggöra för fler barn och ungdomar att delta så vill klubben köpa en ny ponny. En ny ponny ger ytterligare 18 barn per vecka möjlighet att delta i klubbens verksamhet. Bidraget ger alltså möjlighet att öka omfattning och volym på den befintliga verksamheten.
  • Kråkan Kultur och teaters ansökan om 38 000 kronor beviljas. Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på Silverhåven sätts upp som familjemusikal med premiär 2021-12-26. Den bygger på Lasse Berghagens bok med samma namn. Musikalen kostar 630 000 kronor att sätta upp. Finansieringen av projektet är i mål med de pengar som man nu får.
  • Bjursås-Leksands Fiskevårdsområdesförenings ansökan om 130 000 kronor beviljas. Pengarna ska användas till brygga, flytflotte med elmotor och batteri vid sjön Bjursen i Bjursås. Brygga och flotte ska handikappanpassas så att fler kan komma ut och fiska.
  • Sågmyra Skol IF:s ansökan om 40 000 kronor beviljas. Skolidrottsföreningen samlar många barn, med idrottsaktiviteter varje vecka, olika beroende på årstid. Eftersom en del barn saknar utrustning, är det svårt att göra vinteraktiviteter såsom skidor och skridskor. Pengarna ska användas för att kunna köpa in vintersportutrustning i lite olika storlekar (skridskor, hjälmar, skidor och pjäxor) som Skol-IF kan förvalta och låna ut till de barn som saknar, så att alla barn som vill ska kunna vara med på vintersportsaktiviteterna
  • Österås byalags ansökan om 60 000 kronor beviljas. Byalaget äger bystugan i Österå. Pengarna ska användas till att ordna en samlingsplats för barn och unga i byn. Tanken är att bygga en modern lekplats i anslutning till bystugan.

Här finns information om hur man söker pengar ur stiftelsen Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-09-29