Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Porträttbild av rödhårig kvinna med glasögon som ler. Hon har på sig en svart klänning och i bakgrunden syns provdockor med kläder och smycken.

Karin Ferner får kutlurpriset. Foto privat.

De får kommunfullmäktiges kulturpriser

Karin Ferner får Falu kommuns kulturpris 2021. Barn- och ungdomskulturpriset tilldelas Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom, och Kulturstipendiet går till Arvid Barnö Thuresson.

Kulturpris

Falu kommuns kulturpris 2021 tilldelas konstnären Karin Ferner.

– Det känns fantastiskt hedrande och roligt. Motiveringen var så fin, säger Karin Ferner.

Karin håller på att förbereda en utställning på ett galleri i Göteborg och det är vernissage på lördag.

– Utställningen innehåller både smycken, kollage och mycket annat. Det är första utställningen jag har sedan pandemin startade, och det är jätteroligt att ställa ut igen, säger Karin Ferner.

Motiveringen till priset:

"För att med sitt nyskapande konstnärskap förvånat, roat, utmanat och inspirerat under flera årtionden. Med kreativitet och glimten skapas allt från skira silversmycken till uppkäftiga dräktkompositioner och spännande utställningar. Genom den konstnärliga processen får loppisfynd, enkla material och vardagsföremål nytt liv när de återuppstår som konstfulla skapelser i Karins händer. Karin är ständigt nytänkande och har de senaste åren gett återbruk en plats i finrummet."

Svartvita porträttbilder på två män

Jonas Sjöblom och Vilhelm Sundbom. Bilden är ett montage, foto Privat

Barn- och ungdomskulturpris

Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2021 tilldelas författarna Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom.

– Jag och Jonas är precis nu på väg till en bokmässa i Värmland. Det känns helt fantastiskt och jätteroligt att vi får priset, säger Vilhelm Sundbom.

Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom har ett eget bokförlag.

– Fördelen är att man kan ge ut det man själv gillar, och nackdelen är att man kanske inte når ut lika mycket som de stora förlagen. Men serien Bortrövad har gått väldigt bra och vi kan berätta att det också kommer en fortsättning, säger Vilhelm Sundbom.

Motiveringen:

"För att med sitt författarskap och sina illustrationer i serien Bortrövad bidra till barn och ungas intresse för och längtan efter litteratur och läsning. Med ett fängslande språk och spänningsfulla illustrationer får läsaren följa med på ett äventyr där fantasi möter folktro. Det är tydligt att Vilhelm och Jonas samspel utgör den rätta formeln för trollbindande berättelser från första till sista sidan."

Kulturstipendium

Falu kommuns kulturstipendium 2021 tilldelas Arvid Barnö Thuresson.

Motiveringen till priset:

"För att fortsätta utvecklas som musiker inom såväl folkmusik som jazz. Med rötterna i folkmusiken från Enviken och Svärdsjö har Arvid en musikalisk grund som har fört honom ut i musiklivet. Med sin musikalitet och sitt intresse fortsätter han att utvecklas och utforska andra musikaliska genrer. Vi hoppas även fortsättningsvis få ta del av hans musikaliska resa genom livet."

Priserna delas ut på kommunfullmäktigemötet den 9 december och består av ett diplom och en prissumma för kulturpriset på 20 000 kronor. För Barn- och ungdomskulturpris och Kulturstipendiumet är prissumman 10 000 kronor för respektive pris.

Stort grattis till alla vinnare!

Sidan uppdaterad 2021-11-19