Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vägskylt med Vika på

Nya bostäder planeras vid Näset norr om Vika

Ett planprogram för tänkt bebyggelse för 10-15 småhusfastigheter vid Näset norr om Vika kommer att skickas ut på samråd med möjlighet att inkomma med synpunkter. Detta enligt ett beslut från miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Syftet med planprogrammet är att visa en samlad bild över önskad utveckling för del av fastigheten Andrakebyn 2:13 och översiktligt utreda förutsättningarna för den ansökan som har kommit in med önskemål att bygga 10-15 bostäder.

Planprogrammet ska hantera frågor om bebyggelsegruppens storlek, möjligheten att ordna VA, kommunal service samt påverkan på kulturmiljövärden och landskapsvärden.

Det är många parametrar att ta hänsyn till när en ansökan om planbesked kommer in till kommunen och för att kunna genomföra föreslagna förändringar.

I just detta ärende så handlar frågeställningarna bland annat om kopplingen till den fördjupande översiktsplanen för Runn som nyligen varit ute på samråd, på vilket sätt VA kan möjliggöras, trafik och vägen till området, strandskydd och kulturmiljö.

Ingen betydande miljöpåverkan

- Konsekvenserna bedöms inte vara av den vikt att planens genomförande kan antas få betydande miljöpåverkan. De viktigaste punkterna som varit en del av den behovsbedömningen är påverkan på strandzonen, ökad biltrafik och VA-lösningar, säger nämndordförande Susanne Martinsson (C).

Vid sitt senaste sammanträde beslutade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att planprogrammet skickas ut på samråd och att myndigheter, föreningar och privatpersoner då har möjlighet att lämna synpunkter på planprogrammet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkade på att arbetet med detta planprogram skulle avslutas. Motiveringen var att lokaliseringen av den nya bebyggelsen ligger utanför samlad bebyggelse och inte ligger längs kollektivtrafikstråk, samt att området inte är utpekat för bostäder i översiktsplanen.

Övriga partier röstade för att ärendet ska gå ut på samråd. Planprogrammet hanteras med utökat förfarande och ska slutligen antas av kommunfullmäktige. Därefter behöver en detaljplan tas fram.

Viktigt ärende för att utveckla landsbygden

- Det här är ett viktigt ärende för att möjliggöra utvecklingen av landsbygden. En ny skola planeras att byggas i Vika och det finns en efterfrågan på att bygga nya bostäder i området. Det är viktigt att landsbygden får en framtidstro och detta skapar en positiv utveckling, säger Susanne Martinsson och fortsätter:

- Efter att synpunkterna har kommit in från samrådet så behöver fortsatt arbete göras Under förutsättning att en gemensam VA-anläggning kan anläggas, och att bebyggelsen kan anpassas till landskapet och kulturmiljön, kan processen fortsätta. I arbetet med en eventuell kommande detaljplan ska frågan om spillvatten, anpassning till landskap och kulturmiljö samt frågor kring vägen till området gällande standard och rättigheter utredas vidare.

Sidan uppdaterad 2022-01-20