Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ordförandeklubba i trä ligger på ett marmorbord.

Beslutat av kommunfullmäktige 7 april

Kommunfullmäktige höll årets tredje sammanträde den 7 april. Här hittar ni ett urval av de beslut som fattades.

SBB Pub (tidigare Hemfosa) får en förlängd markanvisningstid för markanvisningen för kvarteret Rödbro. Förlängningen är på nio månader och sträcker sig nu till och med den 2 februari 2023.

SBB ha länge haft ensamrätt till marken, men intresset för nybyggda lokaler för handel och kontor har inte under rådande pandemi varit tillräckligt stort för en byggstart. Markanvisningsavtalet har förlängts en gång tidigare med 22 maj 2022 som slutdatum.

Nu får alltså bolaget ytterligare en förlängning på sitt avtal, efter att ett enigt kommunfullmäktige fattat ett sådant beslut.

Den tillfälliga grusparkeringen i kvarteret blir kvar ett tag till, men från SBB:s håll tror man på att en byggstart ska kunna ske i början på 2023.

En tänkt hyresgäst i det centrala storbygget är Region Dalarna, som i mars deklarerade att man är beredda att betala hyra för drygt 3 800 kvadratmeter. Tanken från regionens sida är att inrätta ett akademiskt tandvårdshus. Här ska forskning och utbildning bedrivas parallellt med allmäntandvård, handledarteknik samt tandteknisk verksamhet och kansli.

I övrigt kommer butiker och kontor att ligga ut mot järnvägen. Mot Åsgatan till kommer bostäder att byggas. Ett 50-tal lägenheter ska det handla om.

Revidering av Kopparstadens ägardirektiv

En revidering av ägardirektiv för Kopparstaden görs efter beslut i kommunfullmäktige. Under året har dialog förts mellan styrelsen i Falu Stadshus och styrelsen i Kopparstaden avseende behov av förtydliganden i det nya ägardirektivet.

Dialogen har landat i smärre justeringar avseende de finansiella målen och förtydligande kring särskilt uppdrag.

I förslaget till reviderat ägardirektiv har avkastningskravet anpassats till de prognostiserade ekonomiska förutsättningarna för bolaget. Kopparstaden AB ska ha en avkastning beräknat på totalt kapital på minst 3 procent.

Vidare har det särskilda uppdraget kring bolagets bidrag till utveckling av det totala bostadsbeståndet i Falun omformulerats.

Under perioden 2022-2023 har bolaget fått följande specifika uppdrag:

  • Aktivt bidra till att kommunens målsättning om 100 nya hyresbostäder per år uppfylls.
  • En utvärdering ska presenteras avseende ställningstagande för aktuella projekt och för projekt genomförda sedan 2017 enligt träbyggnadsstrategin.
  • Förverkliga minst ett projekt på landsbygden och utvärdera möjligheten för fortsatt nyproduktion.
  • Genomföra en förstudie kring förutsättningar för nybyggnation eller ombildning av hyresrätter till bostadsrätter eller kooperativa hyresrätter i syfte att skapa blandade upplåtelseformer.

Avtal skrivs med Region Dalarna

Ett nyttjanderättsavtal gällande rehabbassängen i det nya badhuset har skrivits mellan Falu kommun och Region Dalarna, och nu godkänts av kommunfullmäktige.

Avtalet löper på en period om tio år och kan därefter förlängas med fem år i taget. Region Dalarna har sagt sig vilja hyra 800 timmar i rehabbassängen per år.

– Det är kul att avtalet nu är klart och det är ett bra samarbete mellan regionen och kommunen. Det nya badhuset kommer att vara ett bad för alla, vilket är jätteskoj, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Inga avgifter för uteserveringar

Kommunen kommer inte att ta ut några avgifter för uteserveringar i sommar för de som följer uppsatta riktlinjer. Kommunfullmäktige beslutade att taxan för uteserveringar 2022 ska revideras.

Bakgrunden till att kommunen väljer att ta bort sina avgifter för uteserveringar, är att de två senaste årens pandemi varit ansträngande för restaurangbranschen. För att underlätta för kommunens lokala näringsliv att komma på fötter igen tas taxan bort.

Intäktsbortfallet för kommunen beräknas till cirka 200 000 kronor.

Uteserveringar i Falun får finnas under perioden 1 april – 15 oktober 2022.

Lokaliseringsstrategi för handel är nu antagen

Nu finns en ny lokaliseringsstrategi för handel i Falu kommun antagen av kommunfullmäktige.

Syftet med den reviderade lokaliseringsstrategin för handel är att få ett uppdaterarat styrdokument. Strategin ska fungera som stöd för kommunen vid ställningstagande av förfrågningar om handelsetableringar, kommunala initiativ till nyetableringar, vid detaljplanering samt som kunskapsunderlag för handelsföretag som vill etablera sig inom kommunen.

Strategin fokuserar på lokalisering av handel, det vill säga var handel i butik ska bedrivas för att stödja de kommunala utvecklingsmålen. Frågor rörande konsumtion behandlas inte i lokaliseringsstrategin men konsumtionen kan påverka efterfrågan på lokaler i olika lägen när konsumtionsvanor förändras.

En viktig faktor för Faluns attraktivitet är en varierad och tillgänglig handel vilken strategin har som utgångspunkt. Strategin behandlar både Falu tätort och handeln i övriga kommundelar.

Beslut taget om avgifter inom Vuxenstöd

Kommunfullmäktige beslutade också att anta föreslagna avgifter inom sektionen Vuxenstöd Ifo – arbetslivs- och socialförvaltningen.

Den som inte har ekonomiska förutsättningar för att själv betala denna avgift kan genom en individuell prövning få detta som ett bistånd. Avgifterna ska gälla från 1 maj 2022.

Beslutet avseende avgifter innebär att avgift för uppehälle ska kunna tas ut för tillfälliga boenden som vuxna personer vistas på utifrån beslut jämlikt Socialtjänstlagen.

Förutom sektionens stödboenden för vuxna personer med missbruks- och beroendeproblematik där avgift sedan tidigare kan tas ut gäller förslaget även sektionens kvinnofridsboende, externa stödboenden, externa skyddade boenden, HVB och liknande tillfälliga boenden för vuxna personer. Även familjerådgivningen föreslås avgiftsbeläggas.

Kommunfullmäktige var inte enig i beslutet som fattades. Falualliansen röstade för och oppositionen emot. En ledamot fanns inte på plats vilket gjorde att omröstningen slutade 30-30.

I det läget valde kommunfullmäktiges ordförande Mikael Rosén (M) att använda sin utslagsröst, och driva igenom förslaget.

Sidan uppdaterad 2022-04-08