Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Sammanträdesklubba i trä ligger på ett träbord med massor av mikrofoner runt sig

Beslutat av kommunstyrelsen 7 juni

Falu kommun kan komma att få en ny grafisk profil. Kommunstyrelsen har beslutat att förutsättningarna för det ska utredas och att ett förslag på uppdaterad grafisk profil ska tas fram och presenteras senast i oktober.

– Den nuvarande grafiska profilen behöver uppdateras. Redan i de inledande diskussionerna finns tankar på att återgå till det historiska kommunvapnet som symbol för Falu kommun, säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande.

Falu kommun är en av få kommuner i Dalarna, som fortfarande har kvar den rödsprängda dalahästen som en bokstav i kommunens logotyp och grafiska profil.

Det var 2011 som det togs ett gemensamt beslut om att alla kommuner i Dalarna och Region Dalarna skulle ha en gemensam logotyp, där a och ä i respektive kommunnamn ersattes med hästen.

Nya krav på tillgänglighet, och utökad användning av digitala kanaler, gör att det finns många utmaningar att ha kvar den nuvarande logotypen. Den ger också en dålig läsbarhet och för många blir det mera Flun än Falun.

Falu kommuns nuvarande grafiska profil har hängt med ett längre tag, och är i behov av en översyn för att bättre kunna möta dagens förutsättningar. Inte minst inom kommunikationsområdet. Nu ska en mer entydig grafisk profil tas fram.

Kommunstyrelsen beslutade därför vid sitt senaste sammanträde att ge kommundirektören Pernilla Wigren i uppdrag att utreda förutsättningarna och presentera ett förslag på uppdaterad grafisk profil för Falu kommun. Utredningen och förslaget ska presenteras senast i oktober 2022.

VM-bolag ska bildas

Internationella skidförbundet meddelade den 25 maj i år att Svenska skidförbundet och Falun får arrangera skid-VM i de nordiska grenarna 2027.

Under kandidaturperioden har skidförbundet och Falu kommun påbörjat diskussionerna gällande hur man bör organisera sig för att planera, förbereda och genomför ett skid-VM 2027.

Diskussionerna mellan parterna har utmynnat i att man precis som inför skid-VM 2015 bildar ett VM-bolag för uppgiften.

Kommunstyrelsen beslutade att kommundirektören Pernilla Wigren får i uppdrag att förbereda processen för bildandet av ett VM-bolag,

– Arbetet med planering och genomförande av VM kommer att påbörjas redan under hösten, för att sedan trappas upp efter hand. Falu kommun och Svenska skidförbundet måste skapa en gemensam organisation i närtid. Tanken är att ett gemensamt VM-bolag ska finnas på plats innan årsskiftet, säger Joakim Storck.

Föreningar fick pengar ur "VM-stiftelsen"

Falu kommun fortsätter att dela ut ekonomiska medel från Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun. Det var i den stiftelsen som kommunen valde att placera en del av vinsten som skid-VM gav 2015.

Kommunstyrelsen tog följande beslut:

  • Grycksbo IF får 200 000 kronor. Pengarna ska användas för att färdigställa ett större förråd vid Tansvallens idrottsplats. Förrådet förväntas skapa bättre förutsättningar för ungdomar, ledare, aktiva, anläggningsskötare och andra besökare. Projektet har blivit dyrare under resans gång, varför bygget kräver ytterligare ekonomiskt stöd.
  • Svärdsjö skid- och orienteringsklubbs ansökan om 900 000 kronor beviljas mot vissa villkor. Pengarna är tänkta att användas det befintliga elljusspåret. Organiserad ungdomsträning har inte hållits de senaste åren på grund av problem med spåren. Elljusspåret är i stort behov av renovering.
  • Svärdsjö ridklubbs ansökan om 50 000 kronor beviljas. Pengarna ska användas till ett nytt ridhusunderlag som är grunden för att hästar inte ska få förslitningsskador. Klubben har i dag 200 medlemmar, till största delen barn- och ungdomar i åldern 3-24 år.
  • Ågs bruks samfällighetsförenings ansökan om 50 000 kronor beviljas. För att fortsätta utveckla Ågs bruk vill föreningen öka tillgängligheten vid byns badplats genom en badbrygga.
  • Korsnäs IF:s ansökan om 219 902 kronor beviljas. Pengarna ska användas till att renovera minigolfbanan som finns vid Lindvallen. Golfbanan antas ge sommarjobb för ungdomar, bli en mötesplats på sommarhalvåret, öppna för ökad integration och bli en plats för socioekonomiskt svaga grupper att bedriva aktivitet på. Verksamheten vänder sig till barn och ungdomar i Hosjö, Korsnäs, Kniva och Vika samt Hosjöholmen, Danholn och i viss mån Sundborn.

Flextrafik i tätorten avslutas

Kommunstyrelsen beslutade att avtalet med Region Dalarna rörande tilläggsbeställning för flexlinjerna 611-614 i Falu tätort ska avslutas från och med den 1 januari 2023.

Flextrafiken infördes i Falu tätort i november 2018, som ett tänkt kostnadseffektivt sätt att dagtid kunna erbjuda resor för i första hand den äldre delen av befolkningen.

För 2022 beräknas antalet resor till 2 200 och kostnaden är skattad till cirka 750 000 kronor – eller 341 kronor per resa.

Sidan uppdaterad 2022-06-10