Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Beslutat av kommunstyrelsen 23 augusti

Falu kommun kommer tillsammans med Region Dalarna och Dalateatern att skriva på en avsiktsförklaring, som avser en ombyggnation av teatern i Falun. Dalateatern är i stort behov av mer ändamålsenliga lokaler för den verksamhet som bedrivs i dag.

Höstens första sammanträde med kommunstyrelsen hölls på tisdagen, och ett av ärendena gällde en avsiktsförklaring gällande en ombyggnation av Dalateatern.

Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck (C) fick i uppdrag att underteckna avsiktsförklaringen för kommunens räkning.

– Dalateatern behöver förbättrade och utbyggda lokaler för att kunna fortsätta utvecklas. Nu är vi redo att förverkliga det, vilket känns väldigt bra, säger Joakim Storck.

Sedan januari 2021 har Falu kommun tillsammans med Region Dalarna och Dalateatern arbetat med att ta fram ett förslag till nya anpassade lokaler för Dalateatern.

Programskedet i byggprojektet är avslutat och nu är tanken att det hela ska gå vidare med en projektering. Renovering av foajén pågår parallellt och är en del i projektet.

För att inte tappa fart och hålla den framtagna tidsplanen, med byggstart hösten 2023, ska avsiktsförklaringen göras. Dalateatern är i stort behov av få mera ytor att röra sig på.

Det handlar om att avhjälpa bristen på repetitionslokal, förbättrat inomhusklimat, ny scen, scengolv anpassat för dans och ge bättre möjligheter för den egna produktionen genom att förbättra intern logistik.

Nuvarande världsläget gör att kostnaderna i byggprojekt är svåra att förutse, vilket innebär att hyresnivån på hyresavtalet och investeringskostnaden fastställs när projekteringen är klar.

För att minimera riskerna ska upphandlingen genomföras som en samverkansentreprenad, vilket innebär att tillsammans med den vinnande anbudsgivaren samverka om byggprojektets genomförande.

Ändringar i avtal gällande Kristinehallen

Kommunstyrelsen beslutade också att ge Joakim Storck (C) i uppdrag att underteckna ett tillägg till avsiktsförklaring med Region Dalarna och Musik i Dalarna avseende ombyggnationen av Kristinehallen till en modern och attraktiv konserthall.

Upphandlingen av Kristinehallens om- och tillbyggnad avbröts för några månader sedan på grund av för höga priser.

En ny upphandling ska göras men denna gång i totalentreprenad i samverkan, vilket innebär att tillsammans med den vinnande anbudsgivaren samverka om byggprojektets genomförande.

Det nuvarande världsläget innebär att kostnaderna i byggprojekt är svåra att förutse, vilket innebär att det i avsiktsförklaringen inte ska fastslås hyresnivå eller investeringskostnad, innan en kostnadskalkyl är framtagen med byggentreprenören.

– Omvärldsläget tvingade oss att pausa projektet tillfälligt. Beslutet i kommunstyrelsen var enhälligt, vilket visar att vi i Falu kommun är fast beslutna att gå vidare och se till att nya Kristinehallen blir verklighet så snart som möjligt, säger Joakim Storck.

Sidan uppdaterad 2022-08-24