Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ryttare går med en häst i stallgången

Faluns ridklubbar oroas över stigande kostnader

Ridklubbarna i Falun är oroade över stigande kostnader. Något som gör att klubbarna kan behöva ett extra ekonomiskt stöd från kommunen under hösten/vintern.

Kultur- och fritidsnämnden har haft sitt första sammanträde efter sommarlovet, och 17 ärenden fanns att hantera.

Ett av dem rörde Faluns ridklubbar, som står inför stora ekonomiska utmaningar på grund av ökade bränslepriser, ökade elpriser för uppvärmning av byggnader och ökade foderpriser.

Klubbarna har därför aviserat att det kan komma att finnas ett eventuellt behov av extra ekonomiskt stöd under hösten/vintern.

– Förvaltningen utreder frågan vidare och hela bidragssystemet till Faluns ridklubbar kommer att ses över, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér.

Nej till kommunalt gym i Slätta

Vid sammanträdet fick också nämnden information om Konkurrensverkets senaste rapport gällande kommunal gymverksamhet.

En summering av rapporten är att kommunal gymverksamhet inte kan bedrivas enligt kommunallagens kompetensregler.

– Kommunala gym har en negativ inverkan på konkurrensen och är därför inte förenligt med kommunallagens kompetensregler. I ett fåtal fall där ett kommunalt gym har anknytning till badhus kan de vara motiverade. Enligt förvaltningens bedömning är ett kommunalt gym i Slätta inte förenligt med lagen. Bara 5 av 133 kommunala gym har lagstöd enligt Konkurrensverket, säger Svante Parsjö Tegnér.

Dialogdag ska hållas om Fritid för Faluns verksamhet

Under senvintern beställde kultur- och fritidsnämnden att få en extern utvärdering gjord gällande Fritid för unga, som arbetat med ett nytt arbetssätt de två senaste åren. Verksamheten har gått från fasta fritidsgårdar till en mer flexibel verksamhet.

Vid det senaste sammanträdet presenterades rapporten för nämnden. Utvärderingen pekar på ett antal positiva och negativa erfarenheter under de två år som Fritid Falun arbetat med det nya arbetssättet. Pandemin har inneburit stora hinder i att arbeta på det sätt som det var planerat för.

Utifrån utvärderingen ser förvaltningen att ett fortsatt utvecklingsarbete krävs och att vissa förändringar i arbetssätt kan komma att bli aktuellt.

– Förvaltningen har föreslagit att genomföra en dialogdag tillsammans med nämnden, och den 5 oktober ska den öppna fritidsverksamheten diskuteras vidare, säger Svante Parsjö Tegnér.

Nytt avtal med IFK Falun

IFK Falun och Falu kommun har skrivit ett nytt treårigt driftavtal vad gäller Källviksbacken.

Det nya avtalet innehåller ett förändrat ekonomiskt upplägg jämfört med det tidigare, vilket betyder att föreningen betalar mer till kommunen vid en högre liftkortsintäkt.

– Nämnden hade en diskussion kring vikten av att inte snedvrida konkurrensen mot de privata backarna, säger Svante Parsjö Tegnér.

Tuff ekonomiskt för Falu CK

Falu CK står inför ekonomiska utmaningar och kan komma att få ett behov av ett riktat stöd/bidrag för att hantera likviditetsproblem.

En orsak är att klubben inte lyckats sälja namnrättigheterna till mountainbikearenan på Lugnet.

Klubben var tidigare i somras med och arrangerade den första världscuptävlingen i mountainbike, i XCE, på Lugnet. En tävling som fick mycket beröm för arrangemanget och som lockade en betydligt större publik än väntat.

– Vi har fått en förvarning från förvaltningen om att vi kan behöva stötta klubben med pengar, säger Svante Parsjö Tegnér.

Vill bli en fri fast teatergrupp

Sundbornsteatern/Folkteatern i Dalarna var inbjudna till nämnden av nämndens ordföranden för att berätta om sin verksamhet som teatergrupp, och möjligheterna att de blir en fri fast teatergrupp med stöd från Statens kulturråd, region och kommun.

–Nämnden såg positivt på detta. Som ordförande har jag gett ett utredningsuppdrag till förvaltningen att titta vidare på denna möjlighet, säger Svante Parsjö Tegnér.

Här hittar ni Konkurrensverkets rapport om kommunala gym Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-08-31