Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä på bord

Beslutat av kommunfullmäktige 20 april

Det politiska styret – Socialdemokraterna och Moderaterna – har tagit fram ett program med mål och prioriteringar inför mandatperioden. Ett program som kommunfullmäktige nu har godkänt.

Program för mandatperioden är ett grundläggande styrdokument som visar den politiska viljeriktningen för den kommande mandatperioden och gäller för åren 2023 - 2026.

Mandatperiodsprogrammet innehåller det politiska styrets plan och prioriteringar inom sju olika områden och ligger till grund för budget och verksamhetsplanering. I varje område finns beskrivet vad som ska genomföras under mandatperioden.

Agenda 2030 är en global handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle, och omfattar både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Varje område i mandatperiodsprogrammet har kopplingar till flera av de globala målen.

– Det här är majoritetens vägkarta, och grunden utgörs av den politiska plattform som vi tillsammans gjorde efter valet. Den ska ta kommunen framåt. Kommunens verksamheter får en tydlig ledgång att arbeta efter, säger kommunalrådet Liza Lundberg (S).

– Vi har fått ihop en helhet som jag tycker är bra. Vi har gått in med att en oförändrad skattesats ska råda under mandatperioden, säger kommunalrådet Anders Lind (M).

Inte så mycket nytt

Oppositionsföreträdarna var också noga med att gå upp i talarstolen för att säga vad man tycker om programmet.

– Oerhört lite är nytt, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).

– Mycket känner man igen och kan ställa sig bakom, säger oppositionsföreträdaren Svane Parsjö Tegnér (L).

Samtliga oppositionspartier valde att inte rösta i ärendet gällande programmet för kommande mandatperiod.

Här går det att läsa hela mandatprogrammet Pdf, 267.7 kB.

Bolagsordning godkänd för VM-bolaget

Kommunfullmäktige beslutade också att godkänna bolagsordning och aktieägaravtal för VM-bolaget Skid-VM i Falun 2027 AB.

Internationella Skidförbundet (FIS) tilldelade den 25 maj 2022 Svenska skidförbundet och Falu kommun skid-VM i de nordiska grenarna 2027. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 december 2022 beslutades det skulle bildas ett bolag som ska planera och genomföra skid-VM i de nordiska grenarna 2027.

Falu kommun ska äga 45 procent av bolaget, Svenska skidförbundet 45 procent och Föreningen Svenska skidspelen 10 procent.

För bolaget har en bolagsordning arbetats fram och utgör aktiebolagets regelverk som tillsammans med aktiebolagslagen sätter ramarna för verksamheten. För att reglera parternas interna mellanhavanden har ett aktieägaravtal utarbetats.

I enlighet med aktieägaravtalet ska Falu kommun utse två ledamöter, varav en är bolagets styrelseordförande.

– Genomförandet närmar sig, om än inte med stormsteg. Därför är det klokt och bra att godkänna bolagsordning och aktieägaravtal för VM-bolaget. Där finns också tydliga skrivningar med om att öppenhet och transparens ska råda, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-04-21