Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Svensk skidåkare framför publik med svenska och norska flaggor

Falun står som värd för skid-VM 2027 och kan bli OS-ort 2030!

Längdskidor i Falun om Sverige söker OS

Om Sverige söker vinter-OS 2030 kommer tävlingar i de nordiska skidgrenarna att avgöras i Falun. Det presenterade Sveriges Olympiska Kommitté på en pressträff under fredagen.

Idag presenterade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, en delrapport av förstudien kring OS-ansökan 2030.

Utifrån den pågående förstudien rapporterade SOK om att man hittills kommit fram till att OS och Paralympics ska arrangeras med befintliga arenor. SOK tänker sig Stockholm som huvudort men att mästerskapen ska utnyttja nationalarenorna som finns i Falun, Åre och Östersund.

I Falun finns nationalarenan för nordisk skidåkning och inför ett vinter-OS 2030 kan befintlig arena användas för längdskidor, backhoppning och nordisk kombination.

Starkt stöd för en ansökan

Under pressträffen presenterandes också en undersökning gjord av Kantar Public om hur folkopinionen ser ut för ett OS i Sverige. Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska söka Paralympics och OS 2030 om förstudien visar att det är möjligt att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.

Förstudien har hittills kommit fram till att OS och Paralympics ska arrangeras med befintliga arenor. Nya arenor ska inte byggas. Kantar Publics undersökning visar att just det är en förutsättning för att svenska folket också ska vara mer positiva än tidigare till OS och Paralympics 2030.

– Det blir extra viktigt att ha med sig i våra fortsatta kontakter med orter som Stockholm, Falun, Åre och Östersund, säger SOK:s nyvalde ordförande Hans von Uthmann, som även är sammankallande i förstudiens styrgrupp.

Förstudie avgör processen framåt

Förstudien görs gemensamt av SOK, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet. Den ska vara klar senast 1 juli och efter det beslutas om Sverige ska gå vidare och söka OS.

SOK:s pressmeddelande. Länk till annan webbplats.
Falun med i förstudien för OS, tidigare nyhet på falun.se
Läs mer om OS-planerna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-04-21