Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Falu kommun startar SFI för ukrainska flyktingar

Regeringen har i vårpropositionen föreslagit riksdagen att 100 miljoner kronor avsätts till SFI (svenska för invandrare) för ukrainska flyktingar. Falu kommun räknar med att starta SFI i augusti.

– Vi kan redan idag erbjuda de ukrainska flyktingarna svenska från dag 1 via Folkuniversitetets Care-projekt och via studieförbund. Men vi räknar också med att kunna erbjuda SFI, säger ordföranden i arbetslivs- och socialnämnden, Sven-Olof Ytterholm (M).

Regeringen har i vårpropositionen föreslagit riksdagen att 100 miljoner kronor avsätts till SFI för ukrainska flyktingar. Beslut tas i riksdagen i juni.
– Vi räknar med att dra igång SFI i augusti och hoppas att vi får del av regeringens pengar, säger Sven-Olof Ytterholm (M).

Redan idag deltar ett 50-tal ukrainska flyktingar som bor i Falun i Folkuniversitetets Care-projekt som finansieras via Europeiska Socialfonden. Det omfattar svenskundervisning, samhällsinformation och jobbsökande. Nästan samtliga har idag praktik på olika företag.
Ytterligare ett tiotal läser svenska via ABF i Falun med lektioner två gånger i veckan. Därutöver har Falu kommun ett projekt för språkutvecklande verksamhet riktat till flyktingar som även ukrainska flyktingar kan delta i.

De ukrainska flyktingarna lever under samma förhållanden som asylsökande i Sverige som bor i eget boende. Migrationsverket betalar Falu kommun för att hålla med bostad men i övrigt får de samma ersättning som asylsökande i eget boende. Ukrainarna har kommit till Sverige i enlighet med massflyktsdirektivet. De har inte samma möjligheter och rättigheter som personer som fått uppehållstillstånd. Men de har rätt att arbeta.

Dagsersättningen för alla asylsökande har legat still sedan 1994 och inte räknats upp. Många asylsökande från andra länder som bor i eget boende får viss hjälp från släktingar. Det får inte ukrainarna.

– De som bott här länge har kanske nu levt upp sina besparingar. En asylsökande och en ukrainsk flykting enligt massflyktsdirektivet ska som förälder leva på 1800 kr per månad och har de fler barn än två halveras barntillägget som ligger på mellan 1200 och 1500 kr per barn beroende på barnets ålder. Med hög inflation förvärras läget, säger vice ordföranden i arbetslivs- och socialnämnden, Laila Edholm (S).

Flyktingarna har precis som asylsökande i Sverige möjlighet att söka medel från Migrationsverket för särskilda utgifter som kläder och mediciner.

– Efter samtal med flyktingarna upplever vi att en del i stället för att koncentrera sig på språkstudier ägnar sig åt att grubbla på hur de ska överleva och skaffa mat för dagen. Vi är tacksamma för alla frivilliga insatser som görs för att stötta flyktingarna ekonomiskt. De behöver förbättra sin svenska, och det är viktigt att de får jobb och kan försörja sig, säger Sven-Olof Ytterholm (M).

Sidan uppdaterad 2023-04-25