Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Beslutat av kommunstyrelsen 2 maj

Kommunstyrelsen säger ja till att ombilda Lugnets naturreservat till ett kommunalt reservat. Det har tidigare varit statligt. De var ett av besluten som fattades vid senaste sammanträdet.

– Att ansvaret blir kommunalt innebär i praktiken ingen större förändring. Det är kommunen som ansvarar för områdets skötsel redan idag, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har haft i uppdrag, tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna, att revidera gällande beslut för Lugnets naturreservat gällande föreskrifter och skötselplan som togs 1990.

Reservatet har varit statligt men Falu kommun har varit förvaltare och ansvarat för områdets skötsel. I samband med att revideringsarbetet inleddes ställde länsstyrelsen frågan om Falu kommun ville ta över Lugnets naturreservat och ombilda det till ett kommunalt reservat.

Fördelarna överväger nackdelarna

Efter genomförd konsekvensanalys anser kommunen att fördelarna överväger nackdelarna med ett ändrat huvudmannaskap. Vid en ombildning av ett statligt reservat krävs att ett nytt reservatsbeslut tas av kommunen.

Vid sitt sammanträde beslutade kommunstyrelsen att bilda det kommunala naturreservatet och att godkänna de nya föreskrifterna med tillhörande skötselplan.

Det slutliga beslutet i ärendet ska tas av kommunfullmäktige.

Syftet med reservatet är bland annat att bibehålla och vårda området, att bevara området som närströvsområde för tätorten Falun och att bibehålla det småskaliga jordbrukslandskapet.

Elprisstöd till servicenämnden

Servicenämnden har inkommit med en hemställan till kommunstyrelsen om att nämnden får använda kommande elprisstöd som bedöms utbetalas till kommunen under 2023.

Enligt beräkningar bedöms det kommande elprisstödet (som baseras på förbrukning mellan perioden oktober 2021 till september 2022) uppgå till cirka 10 miljoner kronor.

Vidare skriver nämnden att om nämnden får tillskott motsvarande elprisstödet, bedöms budgetavvikelsen för året att landa nära noll. Sektor service redovisade en negativ budgetavvikelse för 2022 med 34 miljoner kronor.

Under årets första månader har nuvarande serviceförvaltningen arbetat med en ekonomisk handlingsplan i syfte att åstadkomma ett nollresultat för 2023. Hittills har åtgärder för 15 miljoner kronor tagits fram och ska genomföras. Som en del i den ekonomiska handlingsplanen ingår det elprisstöd som kommer att utbetalas till både företag och privatpersoner under 2023.

– Höga elpriskostnader drabbar hushållen likväl som i kommunen. De statliga pengarna ska självklart hamna hos den verksamhet som sitter med kostnaderna, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-05-08