Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Nya medborgare med svenska flaggor i handen

Medborgarskapsceremonin hölls i år i en lokal på gruvområdet.

Medborgarskapsceremonin drog fullt hus

Falu kommun välkomnar varje år nyblivna svenska medborgare, som bor i kommunen, till en speciell medborgarskapsceremoni. Årets ceremoni hölls på gruvan under nationaldagen.

Sedan den 1 april 2015 finns en lag om att alla kommuner i Sverige ska anordna en medborgarskapsceremoni för de invånare i kommunen som blivit svenska medborgare under året.

Under 2022 kunde kommunen räkna in totalt 379 nya svenska medborgare. Samtliga får ett diplom som bevis för sitt medborgarskap och en personlig inbjudan att vara med på medborgarskapsceremonin.

Den här gången hade drygt 70 personer hörsammat inbjudan och de fick även ha en personlig gäst med sig till ceremonin. Det gjorde att konferensrummet vid gruvan fylldes till sista plats.

Kommunfullmäktiges ordförande höll tal

Kommunfullmäktiges ordförande, Mikael Rosén (M), höll högtidstalet.

–Ni har valt Sverige som ert nya hemland. Sverige har nu valt er som sina nya medborgare. Ni är varmt välkomna, sa han bland annat i sitt tal.

Kommunikationschefen Patrik Söderqvist fungerade som konferencier och läste upp namnen på de nya medborgarna, som fick kliva upp på scenen och ta emot en gul ros, en familjebiljett till nya badhuset på Lugnet och en svensk flagga.

Prisutdelare var Mikael Rosén, Christina Staberg och Madelene Johansson.

För musiken under ceremonin svarade elever och lärare från kulturskolan.

Sidan uppdaterad 2023-06-07