Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba på bord

Beslutat av kommunfullmäktige 15 juni

Ett Faluförslag med önskemål om att det ska byggas en fotbollshall i Falun. Det var ett av ärendena som kommunfullmäktige hade att hantera vid sitt senaste sammanträde.

Faluförslaget om att det ska byggas en fotbollshall i Falun hade fått så många röster att det tagit sig hela vägen upp till kommunfullmäktige.

Bakom förslaget ligger Falu BS P14-lag med tränare och föräldrar.

Vid sammanträdet fanns spelare och tränare på plats och två av spelarna, Anes Delkic och Gunnar Säfström, fick gå upp i talarstolen och prata för sitt förslag.

– Fotboll är en idrott som växer i Falu kommun och då ökar också behovet av planer. Fotboll är numera en året-runt-sport, men under perioden november till april finns bara en uppvärmd plan. Vi behöver en inomhushall för fotboll, sa de båda.

Kommunfullmäktige beslutade att remittera ärendet till kommunstyrelsen för handläggning och beslut.

Mer pengar till projekt Korsnäsdammen

Kommunfullmäktige beslutade att bevilja kommunstyrelsen en ökning av investeringsramen 2023 med 12,3 miljoner kronor för projektet Korsnäsdammen samt beredskapshöjande åtgärder.

Renoveringen av Korsnäsdammen som avbördar vatten från Svärdsjövattendragen till Runn är en av de flödesfrämjande åtgärder som genomförs i vattendragen från Amungen/Ljugaren till Runn. Åtgärderna finansieras till sextio procent av staten.

Arbetet är startat och för tillfället byggs nya dammvallar i huvudfåran, intagskanalen. Kostnaderna har skjutit i höjden framför allt på grund av rådande omvärldsläge och då främst kriget i Ukraina.

Budgeterad investeringsram för 2023 kommer således inte att räcka för de kostnader projektet kräver under innevarande verksamhetsår. För 2023 behöver investeringsramen utökas med 11,7 miljoner kronor för projekt Korsnäsdammen. Utöver detta behöver kommunstyrelsen göra beredskapshöjande åtgärder kopplat till nödvattenförsörjning och översvämningsskydd innevarande år. Detta kräver 600 000 kronor i utökad investeringsbudget för 2023.

– Det här är ett tekniskt utmanande projekt, där dammen rustas för att klara så kallade 100-årsregn, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ja till nytt hyresavtal för simhall och relax

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna hyresavtalet för den nya simhallen och relaxen mellan serviceförvaltningen och Lugnet i Falun AB.

En ny simhall och relax har byggts på Lugnet i Falun. Kommunfullmäktige har beslutat att serviceförvaltningen ska vara hyresgäst för den nya simhallen och relaxen gentemot Lugnet i Falun AB och sen i sin tur, i egenskap av hyresvärd, teckna hyresavtal med kultur- och fritidsförvaltningen som hyresgäst.

Avtalsperioden för simhallen för hyresavtalet föreslås vara fem år med en årlig hyreskostnad på 19 212 500 kronor exklusive moms. Avtalsperioden för relaxen föreslås vara tre år med en årlig hyreskostnad på 2 877 000 kronor exklusive moms. Driftkostnaden för hyresgästen uppgår till 3 658 173 kronor för simhallen och 505 000 kronor för relaxen.

– Det är ett långt avtal. Nu har vi kostnadsbilden klar och jag är glad över att ha avtalet på plats, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ett beslut fattades också om att kommunstyrelsen kommer att få en löpande återrapportering från kultur- och fritid om intäkterna på simhall och relax.

Ny detaljplan för småhusområde

Kommunfullmäktige beslutade att anta en ny detaljplan för småhusområde vid Övre Gruvrisvägen.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra plats för ytterligare bostadsbebyggelse i Falu tätort. Detta sker genom att ett 40-tal tomter för småhus kan skapas i området.

Syftet med detaljplanen är också att säkerställa den färdväg som är en fornlämning. Färdvägen ska bibehållas till sin utformning. Detaljplanen omfattar även viss naturmark för att säkerställa dagvattenhanteringen i området, för att avsätta mark för massor från avtäckning och för att bevara naturen kring färdvägen.

– Falun växer och det är bra för Falun att det skapas fler småhustomter. Vi behöver dessa, säger kommunalrådet Anders Lindh (M).

Bidrag till inköp av konstverk

Kommunfullmäktige beslutade att bevilja kultur- och fritidsnämndens ansökan om att få ett bidrag på 300 000 kronor ur stiftelsen Falu sparbanksfond.

Pengarna ska användas till inköp av ett platsspecifikt konstverk till Kulturreservat Dikarbacken.

Det ansökta beloppet kompletterar de 100 000 kronor som investeringsprojektet har genererat genom den så kallade enprocentregeln.

Konstprojektet planeras resultera i en skulptur som går att sitta på längs stigen mellan parkeringen och gården. Den konstnär som ska utföra uppdraget kommer att utses genom en skisstävling.

Motion från Vänsterpartiet avslogs

I en motion från Vänsterpartiets Patrik Liljeglöd, Monica Lindh, Anton Ek, Zohreh Anhari, Kjell Nordqvist, Åsa Brolin och Thomas Nilsson föreslås att Falu kommun omgående avvecklar sitt delägarskap i AB Dalaflyg.

Efter en lång debatt beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att avslå motionen.

– Det vore oklokt att omgående dra sig ur detta avtal, säger Liza Lundberg (S).

Sidan uppdaterad 2023-06-16