Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Landshövdingen på besök på Orkla i nya lagret tillsammans med Faluns två kommunalråd och representanter från Orkla

Landshövding Helena Höij besökte Falu kommun och Orkla, Peter Hamne, Orkla, Liza Lundberg (S) kommunalråd, Anders Lindh (M) kommunalråd, Jörgen Svahn, Orkla.

Landshövdingen på rundtur i hemorten Falun

Helena Höij är ny Landshövding i Dalarnas Län. En av de första planeringarna när hon tillträtt som ny Landshövding i Dalarnas Län var att kontakta samtliga kommuner för besök. I veckan var det dags för hemorten Falun att få ge sin introduktion och visa runt.

Falu kommun är ju den ort där Landshövdingen bor och har sitt residens. Men, det betyder inte att hon hunnit bekanta sig fullt ut med allt som finns på hemmaplan.

– Falu kommun hade satt ihop ett intressant och varierat program. Det blev en inblick i så väl det sedan tidigare etablerade företaget, en ny intressant satsning och inte minst den lilla entreprenören. Det var väldigt roligt och intressant, säger Helena Höij.

– Jag tycker det är jättebra, för att inte säga nödvändigt, att Helena besöker alla kommuner och däribland även vår kommun. Hon har en viktigt roll för hela länet och för Falun, säger Liza Lundberg (S), kommunalråd Falu kommun.

Det var väldigt roligt och intressant

/Helena Höij , Landshövding Dalarnas Län

Orkla Care första stopp

Eftermiddagen startade hos Orkla Care, där produktion av kända varumärken som tvättmedel, sköljmedel, hand tvål, duschcremer och hudcremer sker.

Företaget har totalt 21400 anställda, 300 varumärken och finns i 22 länder. I Falun finns en av koncernens fem största produktionsanläggningar och det nya distributionslagret håller precis på att ställas i ordning.

– Det är kul med besök och fortsatt aktiv dialog. Vi fokuserar på att vara en långsiktig och konkurrenskraftig arbetsgivare i regionen och konkret samverkan med kommun och Länsstyrelse är viktig Vi har i många delar samma drivkrafter och kan göra skillnad i samarbetet, säger Jörgen Svahn på Orkla i Falun.

Samverkan med Länsstyrelsen och Falu kommun sker idag på flera olika sätt.

– Det är viktigt med samverkan, jag som jobbat mycket med den sociala sektorn sätter oerhört pris på samarbetet med Falu kommun och Arbetsförmedlingen när det gäller vårt jobbspår här på Orkla. Vi har haft ett tiotal personer som stod utanför arbetsmarknaden, utbildats av Falu kommun och som sedan haft sin praktik här på Orkla. Av dessa har 5 personer nu fast anställning, säger Anders Lindh (M) kommunalråd.

Promenad inne på Orkla

Landshövding Helena Höij till vänster och förvaltningschef Anna Tosteby, miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Falu kommun i samtal på väg till nästa stopp på turen.

Världsarvsbakelse

Falu Bröd och Patisserie bjöd sedan på världsarvsbakelse och berättade om företagets etablering och framtida planer i Falu centrum.

– Falu Bröd och Patisserie har jag hunnit stifta bekantskap med och de gör fantastiska bakverk och bröd. De är ett bra exempel på ett entreprenörskap med en imponerande utveckling. Det ska bli spännande att följa fortsättningen på detta, säger Helena Höij.

Falu kommun och kommunalråden Liza Lundberg (S) och Anders Lindh (M) berättade också om kommunens arbetsmarknad, bostadsmarknad, utmaningar med kompetensförsörjning, vikten av kompetensutveckling och de stora möjligheter som orten och samverkan med andra dalakommuner ger för länet.

– Bostäder är en begränsande faktor för tillväxt. Jag tror att vi behöver bli mer kreativa i den här processen, ha en dialog tidigare om man ska utveckla ett område till exempel, säger Helena Höij.

Stundande VM 2027 fick förstås också lite tid, både för återblick och framåtblick. För 50 år sedan stod hoppbackarna och skidstadion klara på Lugnet.

Det är en fantastisk arena! Det har hållits flera VM här, och det är mycket VM 1974 som gör att vi har den anläggning vi har idag där 58 av riksidrottsförbundets idrotter av sammanlagt 67 kan utövas på Lugnet, säger Sara Tigerström Monfelt, tf kommundirektör.

Eco Datacenter med miljöfokus

Dagens sista besök var på Eco Datacenter som berättade om företagets planer och sin gröna omställning.

– Det var en givande diskussion. Frågor som vi diskuterade var, förutom det ökande behovet av fossilfri energi, att vi vill locka hit fler till vårt härliga, expansiva län för att bo och jobba, ska, säger Helena Höij.

Det var en av årets hittills varmaste dagar med temperaturer över 30 grader men humöret var ändå på topp under turen och den positiva energin från Falun smittade av sig.

Det var en bra dag där både vi från Falun och landshövdingen fick möjlighet att prata lite mer på djupet om både möjligheter och utmaningar för kommunen. Det var både varmt och trevligt, men framför allt en dag präglad av viktiga samtal om samarbete och samverkan i Dalarna, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-06-16