Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En vit fotboll på grönt konstgräs

Nu blir det dyrare att hyra kommunala anläggningar för träning och matcher. Det var ett av besluten som kultur- och fritidsnämnden fattade vid sitt senaste sammanträde.

Beslutat av kultur- och fritidsnämnden 13 juni

Nu blir det dyrare att använda kommunala anläggningar. Från och med den 1 augusti höjs avgifterna för korttidsupplåtelser med 10 procent för föreningar och övriga. Det var ett av besluten som kultur- och fritidsnämnden fattade vid sitt senaste sammanträde.

– Nämnden var enig i sitt beslut, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

År 2015 beslutade kultur- och fritidsnämnden om en höjning av avgiften för korttidsupplåtelser för normvärdet 155 kronor/timmen till 165 kronor/timmen.

För att öka intäkterna till förvaltningen höjs nu avgiften till 182 kronor/timmen från och med den 1 augusti 2023 för idrottsföreningar med bidragsberättigad verksamhet i Falun. Höjningen gäller för samtliga bokade tider som finns med i bokningssystemet.

Det är framför allt idrottsföreningarna i Falun som kommer att påverkas av de ökade kostnaderna för träningstiden. Bakgrunden till revideringen av avgifterna är att öka nämndens intäkter, då hyreskostnaderna ökat i takt med inflationen.

En träning i idrottshallar, större gymnastiksalar och specialhallar kommer efter att höjningen kosta 182 kronor. Att arrangera en match höjs från 270 kronor till 297 kronor.

En timmes träning i simhallen ligger också på 182 kronor i timmen liksom för friidrottsarenan, 11-mannaplaner och isstadion (bandy, ishall, tälthall). Även här är matchpriset satt till 297 kronor.

För övriga föreningar kommer det nya normvärdet att höjas från 350 kronor/timmen till 385 kronor/timmen.

En timme med idrotten

Under sammanträdet fick också nämndens ledamöter möjligheter att träffa företrädare för Riksidrottsförbundet/SISU Dalarna. På plats fanns Peter Berglund, distriktsidrottschef, och Petra Åkerblom, idrottskonsulent.

Temat var ”en timme med idrotten”. Under informationen framkom det bland annat att Dalarna är Sveriges idrottsföreningstätaste distrikt. I övrigt var det förstås mycket information/diskussioner kring Falu kommun och idrotten.

– Det tydliggjordes hur viktigt det är att ha ett kommunövergripande samarbete, säger Fredrik Persson.

Fördelning av medel skjuts upp

Falu kommun kommer i nuläget inte att göra någon fördelning av medel till ej förvaltningsanknuten verksamhet.

–Nämnden beslutade att skjuta fram beslutet till senare i höst, säger Fredrik Persson.

Falu kommun ger varje år bidrag till ej förvaltningsanknuten verksamhet. Av de sex länskulturinstitutioner som har möjlighet att söka detta verksamhetsbidrag har samtliga ansökt om medel för 2023.

Ansökan i år har skett via boknings- och bidragsportalen. I dagsläget signalerar Region Dalarna en osäker framtid för länskulturen, till exempel byggandet av ändamålsenliga lokaler för Musik i Dalarna.

Falu kommun och därmed även kultur- och fritidsförvaltningen står också inför ekonomiska utmaningar. Mot bakgrund av detta hänskjuts beslutet.

Antog ny konstpolicy

Kultur- och fritidsnämnden beslutade också att anta en ny konstpolicy med tillhörande riktlinjer och föreslå att kommunfullmäktige från 2025 avsätter 20 prisbasbelopp årligen i investeringsmedel för konst på allmän plats. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

En övergripande konstpolicy, tydliga riktlinjer och utarbetade rutiner ger konstverksamheten kontinuitet och utgör en grund för Falu kommuns gemensamma arbete med offentlig konst. Det säkerställer att kommunens arbete med konst blir till nytta för Faluborna.

Konstverksamheten i Falu kommun bidrar till en hållbar stadsutveckling och minskad ojämlikhet genom att göra konst och konstnärlig gestaltning tillgänglig för alla Falubor och besökare. Falu kommuns konstsamling finns utplacerad i kommunens många offentliga miljöer och fastigheter. I samlingen ingår både byggnadsanknuten – eller fast – konst och lös konst.

Konstpolicyn är kommunens gemensamma mål och vision för den offentliga konsten. Den preciserar och utökar beslutet om enprocentsregeln från 2014.

Rapport om översyn av avgifter

Nämnden fick också ta del av en rapport gällande översyn av prissättningen för kulturskolan och dess befintliga tariffer och avgifter.

Sidan uppdaterad 2023-06-19