Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Liza och Anders

Den politiska majoriteten har nu fått igenom sin budget i kommunfullmäktige.

Budgeten har passerat kommunfullmäktige

Den styrande politiska ledningen – Socialdemokraterna och Moderaterna – har nu fått igenom sin budget i kommunfullmäktige.

Tisdagens kommunfullmäktigesammanträde ägnades till största delen om nästa års budget. Det blev en lång debatt, innan majoritetens budgetförslag röstades igenom.

Det politiska styrets principer för budgetarbetet har varit att värna om kärnverksamheten, prioritera satsningar som på sikt leder till effektiviseringar, och att utgå från nivån för vad som krävs enligt lag.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge som vi i den politiska majoriteten, socialdemokrater och moderater, tar ansvar för. Vi presenterar en stram budget med ett begränsat reformutrymme, sa kommunalrådet Liza Lundberg (S) i sitt inledningsanförande.

– Falu kommun går en tuff tid till mötes och storleken på kommunens kostnader måste därför ses över, sa kommunalrådet Anders Lindh (M).

Besparingar är att vänta

Falu kommun kommer att omsätta cirka 4,2 miljarder kronor nästa år. Nämnderna har bedömt att de behöver ytterligare 156 miljoner kronor för att klara sina verksamheter, men får i budgeten 40 miljoner.

Mellanskillnaden ska klaras av genom besparingar och effektiviseringar.

– Vi tar ett ekonomiskt ansvar för att anpassa kostymen och inte belasta kommande generationer. Reformutrymmet är begränsat men det största får skolan, säger Liza Lundberg.

I Falu kommun finns ett uppsatt mål om att årsresultatets andel av skatt och statsbidrag ska vara minst två procent. I budgeten för 2024 ligger det budgeterade resultatet på 29 miljoner kronor, eller 0,7 procent.

Skatten lämnas oförändrad och till reserven för oförutsedda händelser läggs 29,9 miljoner kronor.

Samtliga partier lade egna budgetförslag

Samtliga partier i oppositionen – Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – hade valt att lägga egna budgetförslag. Partiernas företrädare var upp i talarstolen och pekade på styrkorna i sina egna förslag.

– Med den omvärld vi lever i är trygghet viktigare än någonsin och det kräver en ansvarsfull lagd budget. Fokus i Centerpartiets budget är trygghet. Trygghet för barn och unga, trygghet för våra äldre, trygghet för företagare, trygghet för personalen och trygghet för våra medborgare, sa oppositionsrådet Susanne Martinsson (C) i sitt anförande.

– Sverigedemokraternas budget skiljer sig lite mot majoritetens. Vi satsar exempelvis 15 miljoner kronor extra på att utöka kommunens beredskapslager, sa gruppledaren Micke Pettersson (SD).

– Liberalerna budgeterar för samma resultat som majoriteten, men använder pengarna de lägger på reserven till skola och omsorg i stället. De behöver den fördelningen, sa gruppledaren Svante Parsjö Tegnér (L).

– Miljöpartiet lägger en grön budget som tar avstamp i Agenda 2030 och uppsatta miljömål. Vi vill också säkra kommunens verksamheter och satsar betydligt mer på det än vad majoriteten gör. Jag vill också passa på att tacka alla i kommunen som jobbar för våra medborgare, sa Maj Ardesjö (MP).

– Kristdemokraterna tycker att hela kommunen ska leva och satsningar på landsbygden är därför viktiga. Vi vill också att relaxen på Lugnet, som går med stort underskott, läggs ut till högstbjudande. Den ska inte belasta kommunens budget, sa gruppledaren Veronica Zetterberg (KD).

– Vänsterpartiet vill satsa på pengar till verksamheter för våra barn och unga och det är en investering i vår gemensamma framtid. Det är också något vi tar fasta på i vårt budgetförslag, sa gruppledaren Kjell Nordqvist (V).

Här hittar du mer information om samtliga budgetförslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-06-21