Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En grupp med elever, en tjänsteman och en politiker arbetar med en samtalsduk

Vanligtvis arbetar panelen gruppvis med frågorna utifrån en så kallad samtalsduk.

Faluns ungdomspanel hjälper kommunen fatta bättre beslut

Falun vill bli bättre på att ta tillvara ungas idéer och engagemang. Hälsinggårdsskolan är först ut med att testa ett nytt sätt för ungdomar att påverka kommunen.

I veckan som gick träffade Faluns nya ungdomspanel för andra gången politiker och tjänstepersoner från kultur- och fritidsnämnden.  Panelen ska vara en kanal mellan ungdomar och kommunens politiker, där man diskuterar frågor som berör unga i Falu kommun.

Panelen består av ett 30 elever från Hälsinggårdsskolans högstadium och är sammansatt utifrån en vetenskapligt framtagen metod. Grundtanken är att alla grader av intresse för samhällsfrågor ska finnas representerade i gruppen.

- Oftast är det de som redan är engagerade i samhällsfrågor som blir tillfrågade när politiker vill ha en dialog med unga. Men de redan politiskt aktiva är nästan bara en tjugondel (6 procent) av alla ungdomar. Därför använder vi oss av en metod som går ut på att oavsett hur intresserad du är, ska du ha rätt att bli hörd och att påverka samhället du lever i, förklarar Emilia Otterstam, social hållbarhetsstrateg.

Det finns även en digital panel med över hundra ungdomar som får samma frågor som den fysiska panelen, men via sms.

- Vi ser att den här satsningen ger ringar på vattnet i andra demokratiska processer på skolan. Bland annat har vi nu ett aktivare elevråd med arbetsgrupper som inriktar sig på olika frågor, säger Åsa Isaksson, rektor på Hälsingbergsskolan.

Ungdomspanelen ingår i ett Sida-finansierat projekt som kommunen deltar i, med fokus på att skapa hållbara strukturer för ungdomsflytande. Planen är att längre fram skala upp till att fler nämnder och skolor kan delta.

- Jag ser det som en klassfråga som vi ska överbrygga, mellan de som har olika ekonomiska, sociala och språkliga förutsättningar, framhåller Fredrik Persson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

- Jag hoppas att det här blir ett arbetssätt inom kommunen och att panelen blir ytterligare differentierad utifrån bakgrund och förutsättningar.

Vid varje träff tas 1-2 frågor upp som man diskuterar i grupper och även frågor som man får svara på med mentimeter. Senaste diskussionsfrågan handlade om vad man vill göra tillsammans med Fritid för unga.

Så vad tycker ungdomarna själva om panelen?

- Den är superbra och viktig. Det är ju rimligt att fråga oss unga när det handlar om vad vi vill göra, svarar Vida Wuopio.

Här kan du ta del av tidigare frågor och svar från panelträffarna.

Sidan uppdaterad 2023-06-22