Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ordförandeklubba i trä på ett bord.

Beslutat av kommunstyrelsen 22 augusti

Kommunstyrelsen har haft sitt första sammanträde under hösten. Bland annat diskuterades det tuffa ekonomiska läge som Falu kommun befinner sig i.

– Har vi inte styr på ekonomin har vi i förlängningen heller inte styr på vår verksamhet. Det handlar inte bara om siffror på ett papper, det handlar om att ta ansvar och om att på ett så smart sätt som möjligt anpassa kostymen efter den plånbok vi har, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni om årsplan med budget för 2024–2026. Det ekonomiska läget är mycket ansträngt med hög inflation, ränteläget och stigande drivmedels- och energipriser.

Ansträngt läge för ekonomin

Efter flera år med starka resultat för Falu kommun, ser de närmaste årens ekonomiska läge mycket ansträngt ut.

Efter kommunfullmäktiges beslut övergår arbetet nu till nämnderna vilka ska ta fram verksamhetsplaner för de kommande åren.

Som ett led i kommunstyrelsens uppsiktsplikt förtydligas nu uppdraget och behovet av kontinuerlig avstämning mellan nämnder/förvaltningar och kommunstyrelsen.

Förslag på åtgärder ska presenteras

Vid sitt sammanträde beslutade därför kommunstyrelsen att ge kommundirektören i uppdrag att tillsammans med samtliga förvaltningar presentera förslag på åtgärder för att nå en budget i balans för 2024. För respektive åtgärdsförslag ska en effektbeskrivning samt risk- och konsekvensanalys finnas med.

Fokus på de förslag som presenteras ska vara:

  • Nivån på service i förhållande till vad som krävs enligt lag.
  • Stödtjänster som inte är lagstadgade.
  • Nya sätt att arbeta för att skapa utrymme för genomförande av intentionerna i programmet för mandatperioden.
  • Konkreta åtgärder på kommunövergripande nivå och per nämnd/förvaltning.

– Slår vi våra kloka huvuden ihop så kommer vi greja det. Vi har så många duktiga medarbetare och politiker som vill ta ansvar. Det kommer att kännas på, men vi kommer att lösa det, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-08-24