Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Glada pristagare står på podiet efter att ha fått ta emot sina priser

Glada pristagare efter att ha fått ta emot sina priser och blombuketter.

Kommunpristagarna fick ta emot sina priser

Vid årets sista kommunfullmäktige fanns årets vinnare av de olika kommunpriserna på plats för att ta emot sina priser. Det var ett glatt gäng som kom upp på podiet och fick ta emot fanfar och välförtjänta applåder från ledamöter och åhörare.

Här är årets pristagare:

  • Falu kommuns kulturpris 2023: Inga Andersson Murmester.
  • Falu kommuns kulturstipendium 2023: Nora Backelin.
  • Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2023: Agneta Barle och Titti Lorentzon.
  • Falu kommuns miljöpris 2023: Gunilla och Agneta Hedenblad.
  • Falu kommuns tillgänglighetspris 2023: Emelie Kjellgren.
  • Falu kommuns mångfaldspris 2023: Falu BS fotbollslag P14.

Totalt fanns 49 ärenden med på ärendelistan för kommunfullmäktige att hantera. Här kommer några av besluten som fattades.

Justering av avfallstaxan

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna den justering av avfallstaxan som Falu Energi & Vatten föreslagit.

Från och med den 1 januari 2024 har samtliga kommuner ett insamlingsansvar av hushållens förpackningar. Senast den 31 december 2026 ska alla hushåll få förpackningarna hämtade vid bostaden, varpå återvinningsstationerna, där man kan lämna förpackningar av glas, metall, plast, papper och tidningar, succesiv kommer att avvecklas.

Eftersom producenterna inte ger kostnadstäckning för insamling av förpackningar regleras underskottet via avfallstaxan. Förslag till taxekonstruktion och föreslås gälla från och med den 1 januari 2024. Boende i villor berörs inte under 2024 då Falu Energi & Vatten inte ännu bestämt insamlingssystem.

Föreslagen avfallstaxa för insamling av förpackningar från lägenheter och återvinningsstationer innebär en höjning med 21 kronor per månad för en lägenhet och 12 kronor per månad för en villa.

Beslut om felparkeringsavgifter

Kommunfullmäktige har nu fattat ett beslut om revidering av felparkerings- och kontrollavgifter i Falu kommun. Ett beslut som tidigare missats och som gjort att många parkeringsböter som delats ut sedan 2020 haft för hög avgift.

Falubor som anser sig ha fått fel parkeringsböter kan kräva ersättning för del av beloppet.

Kommunfullmäktige ska fastställa avgiftsspann för felparkerings- och kontrollavgifter i Falu kommun och fattade ett beslut om saken vid tisdagens sammanträde.

Beslutet blev att felparkeringsavgifter i Falu kommun, enligt lagen om felparkeringsavgift (1976:206) och förordning om felparkeringsavgift (1976:1128), får tas ut med högst 1 300 kronor och lägst 400 kronor. Kontrollavgifter i Falu kommun, enligt lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (1984:318), får tas ut med högst 1 300 kronor och lägst 400 kronor.

De får pengar ur besparingsfonden

Kommunfullmäktige beslutade om utdelning från Stiftelsen Falu Stads besparingsfond:

  • Falu Vävstuga, 26 600 kronor.
  • Equmenia i Falun, 15 000 kronor.
  • Fontänhus Falun, 15 000 kronor.

Enligt reglementet ska fonden användas endast till nyttiga och välgörande ändamål, som inte enligt gällande bestämmelser tillgodoses genom kommunala skyldigheter.

Viktig handlingsplan antagen

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade att anta ” Ett Falun fritt från våld” en handlingsplan för att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation inklusive hedersrelaterat våld.

För att på ett effektivt sätt kunna driva arbetet framåt kommer en samordnare, motsvarande en halvtid, att finnas med uppdraget att leda arbetet.

Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna propagerade för att samordnarfunktionen skulle vara motsvarande en årsarbetare, för att på ett effektivt och samordnat sätt kunna utveckla arbetet effektivt, men fick inget gehör för det kravet.

Mera pengar till AB Dalaflyget

Det blev en lång debatt, innan kommunfullmäktige kunde besluta om att bevilja AB Dalaflyget 4 694 030 kronor för täckning av förluster år 2024. Medlen överförs till Borlänge kommun som ansvarar för utbetalning till AB Dalaflyget.

I beslutet finns också med att Falu kommun vill att AB Dalaflyget framöver ska ta fram en handlingsplan för att minska, eller eliminera, behovet av ytterligare ägartillskott.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade avslag på begäran om ägartillskott och reserverad sig mot beslutet. De ansåg bland annat att det är helt fel att Falu kommuns skattepengar ska gå till en verksamhet som orsakar så stora klimatskadliga utsläpp som flygverksamhet.

Möjlighet att färglägga gångtunnlar

I ett Faluförslag föreslås att de gymnasieelever som går på estetiska programmen och de praktiska linjerna med inriktning måleri får i uppdrag att planera och färglägga gångtunnlar i Falun.

Kommunfullmäktige beslutade att bifalla förslaget under förutsättsättning att extern finansiering för materialet kan sökas.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att i enlighet med Faluförslagets intention ta fram förslag på en lämplig gångtunnel för färgläggning och utsmyckning samt bidra med kunskap om hur gångtunneln kan färgläggas och utsmyckas på ett sätt som reducerar risken för skador på betongen.

"Släng inte maten"

Karin Björklund fanns på plats under sammanträdet för att på plats prata sig varm om sitt Faluförslag. Förslaget är att i stället för att slänga bort stora mängder skolmat i Falu kommuns skolor, som inte ens blivit serverad, borde maten skänkas bort till behövande i dessa tuffa tider.

Kommunfullmäktige beslutade att skicka förslaget vidare till kommunstyrelsen för handläggning och beslut.

Näringslivskontorets flytt återremitterades

Den styrande majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – vill flytta Näringslivskontorets organisatoriska placering i Falu kommun från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen till kommunstyrelseförvaltningen.

Målet var att förändringen skulle ske den 1 januari 2024, men så blir det inte.

När kommunfullmäktige skulle ta det formella beslutet om organisationsförändringen, blev i stället beslutet att ärendet återremitteras.

Oppositionens företrädare var inte nöjda med det beslutsunderlag som fanns till ärendet, och ville därför se en återremiss av ärendet.

Efter votering blev det en så kallad minoritetsåterremiss, då minst en tredjedel av ledamöterna röstade för det hela.

Sidan uppdaterad 2023-12-13