Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild inifrån badhuset som visar konst och bassäng

Det nya badhuset på Lugnet fortsätter att läcka ekonomiskt. Framför allt är det intäktssidan som pekar åt fel håll.

Beslutat av kultur- och fritidsnämnden 11 december

Kultur- och fritidsnämnden har det fortsatt tufft ekonomiskt, något som påverkar budgeten även för 2024. Det kommer därför att krävas olika åtgärder för att få en kommande budget i balans.

– Det är tuffa bud som väntar. Vi måste få en budget i balans 2024 och det kommer att få sina konsekvenser, men jag ser inte att vi har något annat val. Barn- och unga kommer att prioriteras, säger nämndordförande Fredrik Persson (S).

Sett till den senaste ekonomiska prognosen, per den 30 november, fortsätter det nya badhuset att läcka ekonomiskt och prognosen visar på ett minusresultat i år på 14,1 miljoner kronor. Framför allt är intäkterna betydligt mindre än budgeterat. Det påverkar naturligtvis nämndens budget i stort.

Förändrade verksamheter i badhuset

Nämnden fattade också ett beslut om förändrade verksamheter i badhuset. Bland annat ska bevakning av bassänger ske behovsanpassat och allmänheten ska få större tillgänglighet till badet. Dessutom ska verksamheter utvecklas för att attrahera fler ungdomar att besöka badet.

–Verksamheten behöver utvecklas i badhuset. Det kan också bli tal om att byta huvudmannaskap för badhuset och lägga ut relaxen på en extern aktör, säger Fredrik Persson.

Det största ärendet vid nämndens senaste sammanträde var att sätta detaljbudgeten för 2024. Budgetramarna fastställdes per sektion och en ramflytt gjordes från fritidssektionen till bibliotekssektionen på 780 000 kronor.

Se över kostnaderna

Mycket av diskussionen kring detaljbudgeten gällde förstås de ekonomiska svårigheter som finns kring badhuset och vad fritidssektionen, som handhar badhuset, kan/måste göra för att få sin budgetdel i balans.

Nämnden anser att uppstartskostnaderna för badhuset måste hanteras inom den redan befintliga budgetramen för fritidssektionen.

–Vi fattade också ett beslut om att ge i uppdrag till förvaltningschefen att se över verksamhetens kostnader för att fritidssektionen ska uppnå en budget och ekonomi i balans under 2024. Uppdraget inkluderar nödvändiga samråd med ordförande och vice ordförande angående prioriteringar enligt det beslutade mandatperiodsprogrammet. Eventuella åtgärder och besparingar ska stämmas av med presidiet mellan sammanträdena. Vi kikar även på olika åtgärder inom de andra sektionerna, förutom biblioteket, säger Fredrik Persson.

Säger upp fastigheter

Klart är att en uppsägning kommer att ske av Stora Ensohuset (VM-huset på Lugnet) och lokalerna där i dag Sportbytet håller till.

–Bara det ger en besparing på runt 700 000 kronor. Det kan också komma att bli aktuellt med olika prishöjningar för att förbättra intäktssidan. Stänga caféverksamheten i Stångtjärn är också uppe till diskussion, men vill vi se ett bättre underlag innan vi fattar ett beslut i den frågan, säger Fredrik Persson.

Vad händer med Slättabadet och stadsfesterna Åfesten och Granny Goes Street?

–Den politiska målsättningen är att Slättabadet ska hålla öppet. För att säkerställa att renoveringen av Slättabadet inte påverkar tillgängligheten av utebadet har vi föreslagit att de nödvändiga renoveringsarbetena genomförs under en tid som inte sammanfaller med den period då utebadet normalt hålls öppet för allmänheten, säger Fredrik Persson och fortsätter:

–När det gäller stadsfesterna så ska båda vara kvar. Det finns en ekonomisk fråga att reda ut kring festivalerna, men vi tycker att det finns ett stort värde i att kunna erbjuda Faluborna den här typen av evenemang.

Falu IF får pengar till hyra av tälthall

Nämnden tog också ett beslut om att betala ut 591 000 kronor till Falu IF, så att föreningen kan finansiera hyra av tälthall på Lugnet under 2024. Utbetalning sker löpande.

Kommunfullmäktige har beslutat om att avsätta resurser för byggnation av nya takade isytor på Lugnet. Under den period projektering och byggnation pågår krävs att nuvarande tälthall fortsatt kan hyras av Falu IF.

Badhuset i Bjursås byter huvudmannaskap

Kultur- och fritidsnämnden föreslår att huvudmannaskapet för badhuset i Bjursås övergår till kultur- och fritidsnämnden och att det samtidigt görs en ramväxling från barn- och utbildningsnämnden som täcker hyra och drift av anläggningen: 655 000 kronor + ram för hyra.

Badhuset i Bjursås har sedan 1960-talet haft nuvarande barn- och utbildningsnämnden som huvudman och även ramtilldelning för hyra och drift.

Förslaget att huvudmannaskapet för badhuset i Bjursås övergår till kultur och fritidsnämnden innebär att all badverksamhet i kommunen skulle hanteras av samma nämnd och att frågor kring bland annat badhusens verksamhet hålls samman.

Eftersom huvudmannaskapet har beslutats av dåvarande kommunalfullmäktige i Bjursås är det kommunfullmäktige som behöver besluta om att byta huvudmannaskap.

 

Sidan uppdaterad 2023-12-14