Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Flera bilar som står parkerade

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Du som är folkbokförd i Falun och har svårigheter att förflytta dig på egen hand mellan ditt parkerade fordon och platsen du ska besöka kan ansöka om ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet gäller i hela landet och även i de flesta europiska länder. Parkeringstillståndet är personligt och giltigt under en viss tid, från 6 månader upp till 5 år, beroende på handläggarens beslut. Läkarintyg från Försäkringskassan godtas ej.

I Falu kommun finns det ett antal parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade personer. Dessa parkeringsplatser är avgiftsfria.

Handläggningstid är 4 veckor. Detta inkluderar eventuella kompletteringar som krävs i ärendet. Vid förnyelse av parkeringstillstånd så ska tillståndet ha en månad eller mindre kvar för att påbörja handläggning. Vi kräver alltid en ansökan och ett läkarintyg vid varje ansökan eller förnyelse av tillstånd oavsett tidigare inlämnade handlingar.

Exempel på vem som kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade

  • Du har ett rörelsehinder som gör det svårt att förflytta dig.
  • Du är passagerare och kan inte vänta en stund medan föraren parkerar bilen, t.ex. på grund av allvarlig balansrubbning.
  • Barn med rörelsehinder kan få tillstånd.

Exempel på när du inte kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade

  • Du har svårt att bära.
  • Du är synsvag, men har inga svårigheter att förflytta dig.
  • Du har svårigheter att kliva i och ur bilen.

Så här ansöker du om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Du kan ansöka digitalt där du kan välja att logga in med mobilt bank id, eller ansöka digitalt utan att logga in. Det finns även möjlighet att använda sig av blankett.

Självservice: Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Länk till annan webbplats.

Om du ska fylla i en i blanketten så är det Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade som gäller. Se till så att en legitimerad läkare fyller i blanketten Läkarintyg till ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Båda blanketterna finns på Självservicesidan om du klickar på röda länken ovan.

De ifyllda blanketterna skrivs ut och skickas via post till:
Falu kommun, Trafik och mark (PRH)
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
791 83 Falun.

Sidan uppdaterad 2024-02-27