Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elever på individuella programmet.

Individuella programmet

Den anpassade gymnasieskolans individuella program pågår i fyra år och finns för de ungdomar som behöver en utbildning som är anpassad utifrån de egna förutsättningarna. Utbildningen ska ge kunskaper för ett självständigt och aktivt liv.

Individuella programmet arbetar efter läroplan Gysär 13 inom följande ämnesområden:

  • Estetisk verksamhet.
  • Idrott och hälsa.
  • Hem- och konsumentkunskap.
  • Individ och samhälle.
  • Språk och kommunikation.
  • Natur och miljö.

Kompetens

På den anpassade gymnasieskolan i Falun har all personal ett nära samarbete. Bland personalen finns till exempel elevassistenter, lärare med specialpedagogisk påbyggnad, musiklärare och specialpedagoger.

Personalens spetskompetens omfattar musikterapi samt tecken som stöd.

Miljöer

Den anpassade gymnasieskolan finns i Haraldsbo cirka tre kilometer utanför Faluns centrum. Här finns fina grönområden samt fotbolls- och skridskoplaner. Vi har nära till sjön Runn och Hälsinggårdsbryggorna. Vår undervisning bedrivs i anpassade lokaler som är ljusa och nyrenoverade.

Individuell studieplan

Varje elev får en individuell studieplan som är upplagd utifrån enskilda behov och vad eleven behöver utveckla och lära sig. Vi utgår från den nivå eleven befinner sig på och bygger vidare med kunskaper därifrån.

Ämnesområden

  • Estetisk verksamhet
    I samband med estetisk verksamhet målar vi i vår ateljé, snickrar och tillverkar fina alster i verkstaden och har textilslöjd. I bildundervisningen provar vi på olika tekniker och material.
    Varje vecka har eleverna sång, musik och drama med vår musiklärare.
  • Natur och miljö
    Är ett ämnesområde där vi berör kost och motion. Vi lär om människokroppen, miljön, djur och natur, matematik och teknik. Vi har naturkunskap delvis ute och följer naturens årstidsväxlingar.
  • Individ och samhälle
    Under individ och samhälle arbetar vi kring samhället, samhällsinstitutioner, yrkesområden, värdegrund, demokrati, religion och orientering i närmiljön.
  • Idrott och hälsa
    Vi är måna om att alla ska få möjligheter att röra på sig utifrån sina egna förutsättningar. Idrott och hälsa är ett ämnesområde där några av de aktiviteter vi har är idrott i idrottshall, friskvårdspromenader, händelsebana, röris och rörelseglädje. Simning kan också vara en aktivitet.
  • Hem och konsumentkunskap
    I samband med hem och konsumentkunskap bakar och lagar vi mat i vårt kök. Vi lär oss också om boende, hushållsarbete och ekonomi. Varje fredag har vi en cafévagn där elever hjälper till att baka och sälja fika.
  • Språk och kommunikation
    Under våra språk- och kommunikationspass arbetar vi till exempel med lästräning, engelska, tecken, media och kommunikation i olika former, Vi har litteraturhörna, läser och ser på film som vi diskuterar kring.

Ansökan till den anpassade gymnasieskolan hittar du på Dalarnas kommunförbunds webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-08-01