Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kombinerad bild, golfbanan och skolan

Aspeboda

Aspeboda är en lantlig och glesbyggd idyll, en gammal bergsmansbygd där landskapet är präglat av jord- och skogsbruk som kombinerats med gruvdriften. Från Aspeboda är det inte heller långt till Falun och Borlänges tätorter.

Tätorten Aspeboda ligger ungefär 1 mil sydväst om Falu tätort, och här bor det drygt 340 personer. Till kommundelen Aspeboda hör även flera mindre byar som Norsbo, Hinsnoret, Olsbacka, Stråtenbo, Kavelmora, Smedsbo och Morbygden. Hela kommundelen har en befolkning på drygt 1 650 personer. Närliggande Vassbo är en gammal trädgårds- och lantbruksskola som idag rymmer flertalet vitt skilda verksamheter.

Leva och bo i Aspeboda

Aspebodas skola, som stod färdig 2014, inrymmer förskoleklass till klass sex och fritidshem. I byn finns även en idrottsplats och närmsta restaurang finns vid Falu-Borlänge golfklubbs anläggning. Närmsta livsmedelsbutik och drivmedelstation finns i Ornäs, 7 kilometer bort.

Aspeboda har ett aktivt föreningsliv. Här finns ridklubb, sportklubb, fiskevårdsområdesförening, gymnastikföreningar, hembygdsförening, församlinghem och kyrka. I en framgångsrik Science club bygger och programmerar barn och ungdomar robotar. Det finns flera bygdegårdar och bystugor.

Besöka Aspeboda

I Aspeboda kan du bada vid Lilla Herrgårdens badplats eller i Stora Aspan. Flera vandringsleder kopplade till Världsarvet Falu gruva finns i kommundelen, exempelvis Kapellbergstigen och Vattnets väg till gruvan. För den cykelintresserade bjuder Källslättenleden på landsvägscykling.

Fint fiske finns i flera vatten, fiskekort löses genom Aspeboda Fiskevårdsområdesförening. I Vassbo finns ett vandrarhem.

Kyrkan i Aspeboda har en lång historia. Enligt traditionen var ett kapell redan under medeltiden beläget på den så kallade Kapellsbacken, cirka 5 km ifrån nuvarande kyrka. Den faluröda bergsmanskyrka i trä, som stod färdig 1681, brann ner den 7 augusti 1959. Aspeboda nuvarande kyrka byggdes på samma plats som den föregående. Den nya kyrkan är ritad av arkitekt Rolf Bergh. Invigningen ägde rum midsommardagen 1963, förrättad av biskop Sven Silén.

Sidan uppdaterad 2022-02-10