Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Cykelbana och Tansvallen

Grycksbo

Grycksbos arv som bruksort ger en speciell samhörighet och det syns i den bebyggda miljön, som innehåller en rik kulturhistoria. På unika Tansvallen, byns folkpark, finns allt samlat på samma ställe: vattnet, dansbanan, idrotten och naturen.

Serviceorten Grycksbo ligger drygt 1 mil nordväst om Falu tätort, längs riksväg 69 mot Bjursås och Rättvik. Här bor 1 920 personer. Pappersbruket som grundades år 1740 ingår i Arctic Paper-koncernen och har idag cirka 400 anställda. Det gör det till Falu kommuns största privata arbetsgivare.

Leva och bo i Grycksbo

Här finns förskola och skola till årskurs 6, högstadieeleverna går i Bjursås. I byn finns äldreboende, vårdcentral, servicehus, livsmedelsbutik, apotek, pizzerior, handelsträdgård, församlinghem, kyrka och idrottsplats med fotbollsplan, bandyplan, discgolfbana och elljusspår. I anslutning till bruket finns en brandstation med deltidsbrandmän.

Föreningslivet är starkt, särskilt inom idrotten. Hembygdsföreningen Grycksbo Gille upprätthåller byns traditioner, till exempel trettondagsaftonens stjärngossevandring. Wolf FM är en lokal radiostation som spelar rock’n’roll.

Härifrån kan du cykelpendla till Falu tätort längs cykelbana.

Besöka Grycksbo

Byn är särskilt känd för sina fiskevatten. Fisket drivs av Grycksbo fiskeklubb som har vana att ta emot besökande fiskare från olika delar av Sverige. Den cykelintresserade kan njuta av landsvägscykling längs cykelleden som går från Grycksbo-Sågmyra-Bjursås-Österå. Dessutom finns fina mountainbikeleder runt orten. Strax norr om Grycksbo går vandringsleden Linnévägen, en del av Dalkarlsleden.

Under året körs det ibland ett gammalt ånglok mellan Grycksbo och Falun.

Grycksbo Gille äger den Stora Fabriken, som används som kulturhus med bland annat museum över en arbetarlägenhet från 1920-1930-talen. På sommaren är caféet öppet. Gillet äger även Torkladan, ett arbetslivsmuseum som visas efter överenskommelse.

Boende finns i stugor och Bed and breakfast.

Grycksbo byaråd

På Grycksbo byaråds hemsida kan du läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-02-10