Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Cykelbana och Tansvallen

Grycksbo

Grycksbo är en tätort belägen ca tolv kilometer nordväst om Falu tätort, längs riksväg 69 mot Bjursås och Rättvik. I kommundelen bor det 2 704 personer och i tätorten 1 939 personer.

Här finns förskola och skola till årskurs sex, högstadieeleverna går i Bjursås. I Grycksbo finns livsmedelsbutik, vårdcentral, servicehus, apotek och idrottsplats med fotbollsplan, bandyplan och elljusspår. Två äldreboenden finns på orten, Skoghem och Örjesbogården. Det finns handelsträdgård, krog och pizzeria samt ca 120 företag på orten. Grycksbo är delvis känd för sitt pappersbruk, grundat år 1740. Det ingår i Arctic Paper koncernen och har idag ca 400 anställda, vilket gör det till Falu kommuns största privata arbetsgivare. I anslutning till bruket finns en brandstation med deltidsbrandmän.

2015 tilldelades Grycksbo byaråd kommundelsutvecklingsmedel. Inom projektet har fyra olika delprojekt bedrivits. Dels har man skapat ”björnparken”, en stor björn i vacker miljö som syns från riksvägen. Detta med anledning av att Björnen, sedan en lång tid tillbaka, har varit den återkommande symbolen för Grycksbo och dess samhälle. Här finns också en infotavla över Grycksbo med företag från orten. Nisserska parken har fått en ansiktslyftning och man har köpt in en lekplats för barn på området. ”Tansvallen” (dansbana) har fått en upprustning och tillsammans med stödpengar utifrån har man bytt golv på dansbanan. Dessutom har en scenvagn byggts för att använda vid de olika evenemang som sker på orten.

Här kan du läsa mer om Grycksbo länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan uppdaterad 2020-01-16