Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bensinmacken och paddling

Svärdsjö

Svärdsjö, ligger 25 km nordost om Falu tätort. I Borgärdet, som är tätort i Svärdsjö, bor det 1 431 personer och i Svärdsjö socken bor det 4 263 personer. Till socknen hör orter som Svartnäs, Vintjärn, Linghed, Lumsheden, Toftbyn, Bengtsheden med flera.

I Svärdsjö finns det ett antal skolor från förskola till nionde klass samt äldreboendet Källegården. En av kommunens servicepunkter finns i biblioteket på Borgärdet. Det finns även en brandstation i Borgärdet med deltidsbrandmän för hela Svärdsjöbygden, som inom fem minuter ska vara redo att rycka ut om larmet går.

Svärdsjö Intresseförening samarbetar med intresseföreningarna: Framtid i Linghed, Lumshedens Intresseförening, Vintjärns Intresseförening, Svartnäs Intresseförening och Tofta Bygdeförening. Tillsammans har de, som ett resultat av Sevärda Svärdsjöbygden, startat Svärdjsöbygdens utvecklingsråd i vilket flera samarbeten är på gång, bland annat med gemensamt system för hemsidor med mera.

Under 2012 fick Svärdsjö Intresseförening kommundelsutvecklingsmedel från kommunen, för att främja utvecklingen av Svärdsjöbygden (inklusive orterna Linghed, Lumsheden, Svartnäs, Toftbyn och Vintjärn i samarbete med respektive intresseförening). Projektet Sevärda Svärdsjöbygden startades. Målet med projektet var att göra Svärdsjöbygden än mer attraktiv och sevärd för besökare, boende och näringsliv/föreningsliv.

Även 2017 tilldelades Svärdsjö Intresseförening kommundelsutvecklingsmedel, dels för att etablera ett lokalt utvecklingsbolag som driver tankstationen i Svärdsjö och för att ta nästa steg i Sevärda Svärdsjöbygden.

Läs mer på Svärdsjö intresseförenings hemsida länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-01-16