Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Nya naturreservat i Falun

Sju nya naturreservat ska bildas inom Falu tätort. Syftet är att bevara mark som är viktig för rekreation, friluftsliv och biologisk mångfald samt för att främja ekosystemtjänster för framtiden.

Närheten till naturen säkras för fler Falubor

I den fördjupade översiktsplanen för hur Falu tätort ska utvecklas i framtiden ingår att invånarna ska ha god tillgång till grön- och naturområden. Dessutom ska det tas hänsyn till ekosystemtjänster i planeringen av hur mark ska användas.

Mål och strategier för grönska och vatten, ur Fördjupad översiktsplan för Falu tätort och området runt Varpan

Falu kommun har därför tagit fram ett förslag på stora viktiga naturområden som långsiktigt bör bevaras som naturreservat.

I och med att de föreslagna områdena skyddas kommer nästan hälften av de boende i Falu tätort ha ett större natur- och rekreationsområde som är säkerställt för framtiden inom en kilometer från hemmet.

Tidplan för att börja bilda naturreservaten

Den 25 april 2023 fick miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen uppdraget att börja bilda naturreservat av de områden som pekats ut.

De nya reservaten kommer att bildas succesivt under de kommande åren. Under 2023 startar processen för Källviksskogen och Hälsingbergsskogen.

Tidplan och turordning för reservatsbildningen:

  • 2023 Källviksskogen
  • 2023 Hälsingbergsskogen
  • 2023 Främby udde
  • 2024 Stångtjärnsskogen
  • 2024 Gruvrisberget
  • 2025 Skutuddens strandskog
  • 2026 Kårarvsskogen
Karta över kommande naturreservat inom Falu kommun

På kartan syns befintliga kommunala reservat tillsammans med de sju som nu planeras. © Lantmäteriet Falu kommun Geodatasamverkan

Medborgardialog en del i processen

I arbetet med varje område ingår att komma fram till avgränsning och förslag på hur området bör utvecklas för att stärka friluftsliv och biologisk mångfald. Som en del av arbetet kommer medborgardialoger att genomföras för att få in underlag och synpunkter från allmänheten, föreningar med flera.

Efter dialogträffarna tar kommunen fram förslag till beslut för respektive områdena. Ett beslut ska innehålla bestämmelser för varje område och en beskrivning av hur området ska utvecklas och skötas i framtiden. Förslaget skickas sedan ut på remiss. Därefter är det kommunfullmäktige som fattar beslut om att inrätta naturreservatet.

Pilar som visar processen för att bilda naturreservat

Genomförda dialogträffar för planerade naturreservaten Källviksskogen och Hälsingbergsskogen

Onsdag den 21 och torsdag den 28 september, 2023, hölls dialogträffar för de planerade, tätortsnära nya naturreservaten Källviksskogen och Hälsingbergsskogen. Ett tiotal personer kom till respektive träff.

Falu kommuns representanter inledde mötena med att presentera bakgrunden till och syftet med bildande av reservaten. Därefter blev det frågestund samt möjlighet att lämna synpunkter och information om områdena, dels via digital enkät, dels analogt på papperskartor.

Ett av syftena med att skapa reservaten är att bibehålla framtida möjligheter till friluftsliv och rekreation genom att områdena skyddas för framtida exploatering. Aktiviteter som cykling, löpning, promenader och orientering är viktiga för det rörliga friluftslivet och kommer fortsatt gå att utöva i områdena när de blir reservat framöver.

Nu finns framarbetade förslag till föreskrifter och skötselplan för respektive område där hänsyn har tagits till inkomna synpunkter om de aktiviteter som utövas i de olika områdena.

Efter att ha varit ute på remiss under försommaren 2024 har förslag för naturreservatet Hälsingbergsskogens beslut och föreskrifter godkänts av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Handlingarna ska antas av kommunfullmäktige innan de vinner laga kraft.

Under hösten 2024 kommer förslag för naturreservatet Källviksskogens beslut och föreskrifter att skickas ut på remiss för att därefter hanteras och godkännas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden innan de kan antas av kommunfullmäktige och vinna laga kraft.

Sidan uppdaterad 2024-08-30