Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tre unga kvinnor som håller om varandra

Tonårsföräldrar, tips inför helger och lov

Våren och sommaren är på många sätt en härlig tid. Den kan dock innebära att vissa risker kan öka. Fler unga testar under denna period alkohol och ibland också andra droger för första gången. Påverkade unga kan fatta riktigt dåliga beslut, samtidigt som de riskerar att bli utsatta för brott eller råka ut för olyckor.

Pandemin och restriktioner

Med anledning av den pågående pandemin och restriktionerna som råder så kan föräldrar ibland behöva påminna sina tonårsbarn att följa dessa. Vi hoppas att så många unga som möjligt firar valborg tillsammans med sina familjer! Här kan ni läsa mer om vad som gäller med anledning av pandemin, Krisinformation.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till dig som är rädd om din tonåring, här är några tips:

  • Visa att du bryr dig. Var tydlig och sätt gränser.
    Då blir det enklare för din tonåring att fatta bra beslut.
  • Samarbeta med andra föräldrar.
    Prata med varandra och nattvandra tillsammans.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
    Unga som får alkohol av föräldrar eller äldre syskon dricker mer än andra.

Engagera dig

Vill du nattvandra och/eller finnas som stöd där unga är ta kontakt med Faluns Ungdomsstödjare eller Nattvandrarna i Falun.

Om nattvandring och samverkan Vändkorset

Under valborg, skolavslutning och några av Faluns festivaler samlas vanligtvis många i en samverkan för Faluns unga som kallas Vändkorset. I år liksom förra året påverkas ju både festivaler och vår samverkan av pandemiläget och gällande restriktioner.

Föräldrar och andra vuxna som vill nattvandra för att bidra till att Faluns unga får en trygg och fin valborg får gärna gå på egen hand eller ta kontakt med andra föräldrar/andra vuxna för att nattvandra i områden där unga vistas. Falun är en geografiskt stor kommun och vi vet sedan tidigare år att många unga samlas i våra byar just vid valborg.

Vi kommer i år vid valborg (30 april) att ha en liten samling, främst för samverkande aktörer i Vändkorset, utomhus vid Västra skolans entré, Hyttgatan 27, klockan 18.00.

Läs mer om Vändkorset och nattvandring

Läs mer om Faluns brottsförebyggande arbetelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor eller vill dela med dig om platser unga kommer att vistas på under valborg?

Välkommen att kontakta oss!

Sidan uppdaterad 2021-04-29