Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Avfall och återvinning för företag

Vilka regler om återvinning och avfall gäller för dig som har en verksamhet eller ett företag? Här finns den information du kan behöva.

Verksamheter och företag skapar ofta både kommunalt avfall och verksamhetsavfall. Det kommunala avfallet får bara hämtas av Falu Energi & Vatten AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Verksamhetsavfallet kan delas in i olika grupper där en del avfallsslag kan tillhöra flera grupper. Olika typer av verksamhetsavfall:

  • Avfall med producentansvar
  • Avfall till materialåtervinning
  • Farligt avfall
  • Brännbart avfall
  • Avfall till deponi
  • Organiskt avfall

Det är du som bedriver verksamheten där avfallet uppkommer som ska se till att det hanteras på ett, ur hälso- och miljömässigt, godtagbart sätt.

Transport av avfall

Du som yrkesmässigt transporterar avfall i Sverige behöver tillstånd eller göra en anmälan till Länsstyrelsen. För transport av avfall som uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet krävs det endast en anmälan om mängden avfall överskrider 10 ton eller 50 kubikmeter per kalender år.

Transport av farligt avfall från egen yrkesmässig verksamhet ska däremot alltid anmälas till Länsstyrelsen.

Mer information om regler för transport av avfall hittar du på Naturvårdsverkets sida: Avfallstransporter inom Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du ett företag i avfallsbranschen eller funderar på att hantera avfall yrkesmässigt, är du välkommen att höra av dig till miljöavdelningen på Miljö- och samhälsbyggnadsförvaltningen.

Sidan uppdaterad 2023-08-31